FortnoxFolk - Jesper

Här kan Jesper glömma stängda dörrar

Varje dag när han kommer till Fortnox-huset känns det lite spännande. Då tänker han “Ja, just det - idag ska vi göra det där! Det blir skoj!” Den tanken föds i hans vardagsarbete, där Jesper som utvecklare upplever att han och de andra får vara med och bestämma, både vad som ska göras och hur det ska göras. Det skapar engagemang, energi och kreativitet.

Möt Jesper

Det tog några år för Jesper Lähdevirta att komma hit. Idén om att det var just Fortnox han ville till mognade fram. Först hörde han en kollega prata om företaget: “Det där, det var en spännande arbetsplats!” Jesper själv visste inte mycket om företaget då – och valde dessutom ett annat jobb när han första gången fick chansen att börja på Fortnox. Men ångrade sig ganska snabbt. Det var ju Fortnox han ville till egentligen.

Dels för att teknikstacken – de olika programmeringsspråk och verktyg som används för att bygga – var väldigt modern. Dels för att man jobbar med högt fokus på kvaliteten i koden. Och nu kände han dessutom folk på företaget, som alla verkade trivas väldigt bra. När insikten väl landat i Jesper skickade han en ny ansökan. Det är han väldigt glad för idag.

Ett företag där teamet gör sin röst hörd

Fortnox skiljer sig på många sätt från de tidigare arbetsplatser han varit på. En av dem är hur fort man får ut saker i produktion utan att släppa kvalitetsfokus. Men minst lika viktigt är att teamet får stort ansvar själva; att få bestämma kodbas och förvalta den, att få påverka vad som ska byggas framöver. Den starka teamkänslan bidrar också till att företaget känns hemma för Jesper, som nu är både scrummaster och utvecklare på Fortnox.

Vad säger Jesper

Den starka teamkänslan bidrar också till att företaget känns hemma för Jesper, som nu är både scrummaster och utvecklare på Fortnox.

Jesper Lähdevirta

Product owner

Det finns en enorm kraft i gemenskapen

Ibland är det lite hisnande att jobba här. Företaget växer så snabbt, det kommer både nya områden och nya människor hela tiden. Men mest är det positivt. Öppna dörrar överallt inne i huset betyder fritt flöde mellan människor och idéer. Det kan förstås få lite udda konsekvenser när man vant sig så mycket vid öppna dörrar att man går rakt in i dörren när den för en gångs skull är stängd. Och därmed får kaffet över sig. Men det är snabbt glömt när man lyckats produktionssätta en ny funktion. Då fylls man istället av ett “YES – nu har vi gjort något ännu bättre för kunderna!”

Det är förstås inte bara vinster och segrar som kantar dagarna. Det är mycket jobb, ibland möter man tuffa utmaningar, och någon gång kan det kännas segt om man sitter väldigt länge med samma sak. Lyckligtvis gör man inte det så ofta. Eller rättare sagt – det är väldigt sällan man står ensam och försöker lösa något, man hjälps alltid åt. Tillsammans. Jespers skräckscenario om att bli inlåst i gymmet sent en kväll för att han glömt passerkortet har hittills inte inträffat. Men skulle det hända, lär han inte stå där själv under någon längre stund.

Fortnoxfolk
Möt Svitlana Glikhova

Det finns så mycket kvar att göra! Och hon gillar att växa tillsammans med teamet – när alla tar ansvar för helheten snarare än sin egen del så växer både kvalitet och kompetens.

Läs mer
Möt Marcus Johansson

Marcus är gruppchefen för analys och digital bearbetning som har byggt upp Fortnox gym parallellt med sin karriärsresa på bolaget.

Läs mer
Möt Emma Alserin

Emma landar i att hon nog inte skulle kunnat komma till ett bättre jobb, för det känns inte som om det finns.

Läs mer