FortnoxFolk - Johan

Onormal är bäst

Johan Claesson drivs av mantrat att det måste kunna bli enklare. Allt. Hela tiden. Men han har förstås ett särskilt fokus på sitt företags produkter och erbjudande till kunderna. Så att just Johan är kundupplevelsechef är ju inte så konstigt. Själv förklarar han att det beror på att han är så bra på att inte kunna bokföring. Det gör det lättare att sätta sig i kundernas sits, peka ut vad som behöver förenklas, förklaras – för många av kunderna är inte heller experter på bokföring.

Möt Johan

Johan tycker att detta är ett typiskt “fortnoxigt” sätt att se på saker; att det är okej att inte kunna allt, att till och med få göra fel och att lära sig längs vägen. Det gör att varje uppdrag han fått – och det har blivit en del under hans 15 år på företaget – har han tackat ja till utan att tveka. Ibland har han inte alls vetat hur det ska gå till.

Han har till och med fått googla ord för att bara förstå uppgiften. “Men sedan, när man har lyckats en gång, så blir det ett lugn i en, som gör att man känner ‘Jag kommer att fixa detta’ Det är erfarenhet som är bra att ha.”

Något utöver det vanliga

Andra skulle kanske peka på att Johan är mannen för jobbet på grund av hans unika förmåga att lysa upp ett rum. Att få alla att le. Att sätta strålkastarljus på andra; på andras framgångar, succéer och leveranser. Kunder såväl som kollegor och partners. En naturlig upplevelsernas maestro. Och kanske har det något att göra med att Johan själv för det mesta har riktigt, riktigt roligt – och det smittar helt enkelt av sig? För att ha roligt på jobbet är ett mission för Johan. Det, och att man ska vara onormal. Självklart. För om man bara är normal, och vanlig – ja, då når man bara normala, vanliga resultat. Och det vill man ju inte. Åtminstone inte om man jobbar på Fortnox.

Vad säger Johan

Man ska vara onormal. Självklart. För om man bara är normal, och vanlig - ja, då når man bara normala, vanliga resultat. Och det vill man ju inte. Åtminstone inte om man jobbar på Fortnox.

Johan Claesson

Experience manager

Med glädjen som drivkraft

Detta gäller också för alla aktiviteter på företaget. Sommarfester, frukostsnack, Fortnox Awards, afterworks, pingisturneringar och Kick-Offer – de blir något alldeles extra. Men generellt är det inte alla aktiviteter som är det viktigaste för kulturen, menar Johan: “ Vi går inte och väntar på att julfesten ska komma så att vi kan ha lite kul ihop. Vi har ju kul varenda dag.” Det viktiga är vardagen. Sättet man hälsar på varandra; att man möts i blicken, tittar upp och säger hej och ler; bekräftar och bejakar varandra i varje kort möte.Att man får vara tramsig, och lite galen. Även i det mest seriösa mötet.

Så har det varit från början – att samarbetspartners och kunder tyckte det var roligt att ha möte med Fortnox i Växjö. Det är Johan övertygad om är en framgångsfaktor. Och på roliga möten blir man kreativ, det finns inga låsningar. Det är så man hittar nya infallsvinklar på att lösa problem. Därför är roliga möten också lönsamma möten. Men kulturen är inget som kan tas för givet. Den måste omhuldas hela tiden. Johan menar också att det är viktigt att zooma ut och vara lite tacksam för allt vi har. Och hans största framgång, hans vinstlott – det är än idag det ögonblick då han skrev på anställningsavtalet.

Fortnoxfolk
Möt Sara Johansson

Hon älskar hur många utvecklingsprojekt som finns, att det är så mycket som görs för att hjälpa kunderna att bli mer digitala.

Läs mer
Möt Marcus Johansson

Marcus är gruppchefen för analys och digital bearbetning som har byggt upp Fortnox gym parallellt med sin karriärsresa på bolaget.

Läs mer
Möt Lalle Zlatanovski

Här är det viktigaste det som finns under huven, så att säga. Det som varje person levererar och bidrar med. Hur man tillsammans tar saker till nästa nivå. Och nästa. Och nästa.

Läs mer