FortnoxFolk - Marcus

HockeyMackan säger (nästan bara) Ja

Marcus är gruppchefen för analys och digital bearbetning som har byggt upp Fortnox gym parallellt med sin karriärsresa på företaget. Ja, inte ensam förstås. Han har haft god draghjälp av fler tränings-eldsjälar som lagt tid, engagemang, svett och tårar på att få igång den sjudande verksamheten. Fast de där tårarna, ska kanske förtydligas, har varit skrattårar. Många skratt har det blivit sedan han började på Fortnox för sex år sedan.

Möt Marcus

Det var då han som f.d. hockeyproffs kom till tech-supporten på Fortnox – och fastnade. Han var förstås inte bara hockeyproffs; han hade pluggat systemvetenskap och hunnit arbeta i en lite udda kombo-tjänst som vaktmästare och IT-ansvarig ett kort tag också. Men smeknamnet HockeyMackan har hängt kvar – och det lever han med. Inte oförtjänt heller.

Förutom att han varit med och byggt upp, ja, faktiskt inte ett utan två gym åt företaget, så är HockeyMac… förlåt, Marcus, en av företagets instruktörer. Han peppar, coachar och kör med sina kollegor på olika pass varje vecka. Under företagets “Wellness Weeks” bidrar han som ledare, som på förra höstens skridskoskola. En minnesvärd upplevelse med allt från gamla proffs som fick dänga runt med klubban, till nybörjare som fick träna sina första skär och att falla rätt. Och det med att falla – det är nog så viktigt. Risken att falla får aldrig hindra försöken att växa. Något som nog kan sägas ha präglat Marcus resa på företaget.

Svettas tillsammans och svettsas samman

Hälso- och friskvårdskulturen på jobbet tycker han är outstanding. Och det tror Marcus är en framgångsfaktor för företaget – på flera sätt. Svettas man tillsammans så sammansvetsas man. Man peppar och hjälper varandra. Han tror att en viktig skillnad mellan Fortnox och många andra företag är att friskvården inte begränsas till en friskvårdspeng, utan att det handlar mer om att göra saker ihop. Marcus tror att friskvården ger bättre arbetsresultat också. Det blir ett avbrott för kroppen och ett sätt att rensa skallen. Dessutom får man ett lagbygge, en slags “inspark” i nya konstellationer som gör det lättare att hitta samarbeten utanför den egna gruppen snabbt när det behövs. 

Vad säger Marcus

“Svettas man tillsammans så sammansvetsas man. En viktig skillnad mellan Fortnox och många andra företag är att friskvården inte begränsas till en friskvårdspeng, utan att det handlar mer om att göra saker ihop."

Marcus Johansson

Marketing manager

När man lämnar bekvämlighetszonen sker den verkliga utvecklingen

Det är samarbeten som gång på gång lett till förändring och nya resultat under Marcus resa med företaget. Nu senast när han gick från tech-support till att vara med och bygga företagets Business Intelligence team. Det som aldrig förändrats är att det är sjukt kul att gå till jobbet. Marcus tror att det har att göra med att det händer något hela tiden. Det kan vara stim och tjo på avdelningen – men så plötsligt händer det något och då har alla fokus på att bara lösa det.

Han har i perioder jobbat från sju på morgonen till tio på kvällen. Man hugger i och bara kör – för man behövs. Det gillar han. Han har slängt sig utanför bekvämlighetszonen fler gånger än han kan räkna och var bland annat med i den första omgången som gick det interna ledarprogrammet. Som belöning har han fått personlig utveckling – och väldigt mycket roligt. Han har inte kunnat allt från början, men har lärt sig att våga. I början var han mer försiktig, men det har släppt. Nu säger han (nästan bara) Ja.

Fortnoxfolk
Möt Alexander Eliasson

En av de starkaste drivkrafterna i Alexanders liv är viljan att utveckla och utvecklas. Han har en nästan sjuk passion för att ta saker till nästa nivå. Och att testa nya vägar för att se om det inte kan bli lite, lite bättre.

Läs mer
Möt Emma Alserin

Emma landar i att hon nog inte skulle kunnat komma till ett bättre jobb, för det känns inte som om det finns.

Läs mer
Möt Svitlana Glikhova

Det finns så mycket kvar att göra! Och hon gillar att växa tillsammans med teamet – när alla tar ansvar för helheten snarare än sin egen del så växer både kvalitet och kompetens.

Läs mer