FortnoxFolk - Svitlana

Hon lämnade Odessa och fick en stor familj på Fortnox

Från storstaden Odessa till Fortnox i Växjö - ett stort steg men inget hinder för Svitlana. Hennes man hade pluggat och fått jobb i Växjö, så det var inget att tveka över. Hon satte sig på planet (för första gången!), lämnade Ukraina (för första gången!), och landade i Växjö den 14 februari. Dagen efter gick hon på jobbintervju på ett it-företag i stan. Och fick jobbet. Visst, det är alltid svårt att våga göra något första gången, men om man gör det snabbt blir det mindre läskigt. Efter några år hade hon bestämt sig för nästa mål; det var Fortnox.

Möt Svitlana

Siktet förblev inställt på Fortnox. För det var det bästa företaget i Växjö. Det fanns så många professionella människor här som hon kunde lära av, det växte och de gjorde ju så bra grejer för kunderna. Man kan vara stolt över att jobba på Fortnox. Det ville hon vara med på. I Ukraina handlade jobbet mer om att fokusera på sina egna uppgifter, leverera i tid och tjäna ihop sin lön. På Fortnox bidrar hon till något större. Hon, hennes team och hela företaget. Som testare är hon med varje dag och gör programmen som hjälper företagare. Det är något av det finaste hon vet.

Fokus på automatisering innebär såklart funktioner till kunderna – men också själva testningen. Allt går inte att automatisera, men det som går att automatisera ska de inte missa. Så det är inte så konstigt att hon ser mängder av möjligheter att växa och utvecklas inom sin roll. Det finns så mycket kvar att göra! Och hon gillar att växa tillsammans med teamet – när alla tar ansvar för helheten snarare än sin egen del så växer både kvalitet och kompetens.

Att testa och våga, det är vägen framåt

När hon blickar framåt i tiden så har hon utvecklats ännu mer – då är hon kanske testledare och hjälper andra att få insikter i arbetsprocesserna. Och hon tycker att hon har fått så mycket redan. Språket, till exempel. Svitlana själv tyckte det var pinsamt i början att hon, som vuxen och högutbildad, pratade “som en treåring”. Men det var det ingen annan som tyckte. Tvärtom, hennes team uppmuntrande henne hela tiden att fortsätta prata svenska, att testa, att våga. Och till slut lärde hon sig. 

Vad säger Svitlana

“Det finns så mycket kvar att göra! Och hon gillar att växa tillsammans med teamet - när alla tar ansvar för helheten snarare än sin egen del så växer både kvalitet och kompetens."

Svitlana Glikhova

Testare

Teamet har blivit en del av hennes familj

Men hon har fått andra saker också. Utveckling och gemenskap är två saker hon hela tiden återkommer till. Och i sammanhanget kan hon inte låta bli att nämna jobbarkompisarnas brownies och kanelbullar. Hembakt fika varje vecka i teamet var något hon häpnade över i början men som nu är en del i hennes vardag. Vardagen med det där teamet hon gillar så mycket så att hon ser det som sin familj. En stor familj, för all del. Det märks inte minst vid jul, när produktägaren i teamet designar ett spel med fördelning av julklappar.

Det blir 25 presenter in alles. Var och en med rim på! Svitlana kommer nog att fortsätta förundras, samtidigt som hon själv förundrar. Det händer mycket runt Svitlana som inte riktigt kunnat förutses. Vem vet, kanske nästa steg blir att hon tar de nya salsalektionerna med sig till jobbet och lär sitt team att dansa…?

Fortnoxfolk
Möt Johan Claesson

Johan tycker att detta är ett typiskt “fortnoxigt” sätt att se på saker; att det är okej att inte kunna allt, att till och med få göra fel och att lära sig längs vägen.

Läs mer
Möt Magnus Gunnarsson

“Det här var grymt. Här skulle man jobba nån gång”, tänkte Magnus första gången han besökte Fortnox. Då var det som säljare för ett annat företag, och han hade ett kundmöte på Fortnox.

Läs mer
Möt Karin Korpe

En sak som Karin tycker sticker ut på Fortnox är den stora flexibiliteten och förmågan att anpassa sig till de förutsättningar som finns i stunden.

Läs mer