• Fri support
  • 30 dagars öppet köp
  • Säkert i molnet

Registrera

Vill du bedriva en verksamhet i Sverige så måste du registrera detta både hos bolagsverket och hos skatteverket. Du måste bl.a. göra en momsregistrering, eventuell arbetsgivarregistrering och en ansökan om F-skatt/FA-skatt.

Internettjänsten verksamt.se hjälper dig att registrera ditt företag genom att använda din e-legitimation. E-tjänsten underlättar registreringsprocessen och har billigare registreringskostnader jämfört med om du registrerar med hjälp av pappersblanketter. Vill du mot förmodan använda dig av pappersblanketter så finns de för utskrift hos skatteverket och bolagsverket. Har du din affärsplan redo när du ska registrera ditt företag så sparar du också mycket tid.

Att registrera ett företag första gången kan vara både energi-och tidskrävande. Därför har vi beskrivit en registreringsprocess för att underlätta för dig.

 

Förbereda

För att processen ska bli så smidig som möjligt så bör du ha viss information till hands.

– Affärsplanen med budgetar.
– Information om delägare, investerare och en person som du litar på kan ta beslut i ditt namn.

 

Preliminär skatt

När du registrerar ditt företag så måste du fylla i uppgifter om årlig inkomst. De uppgifter du fyller i kommer sedan av omräknas till en s.k. debiterad preliminär skatt som du betalar in varje månad till skatteverket. Den debiterade preliminärskatten beräknas för att stämma överens med din årliga skatteinbetalning. Du kan ansöka om att få tre månaders uppskov på preliminärskatten d.v.s. ingen inbetalning de tre första månaderna som företaget är aktivt.

 

Bolagsverket

När du bestämt vilken bolagsform du vill använda dig av så ska du registrera detta och ett företagsnamn hos bolagsverket. Handläggningstiden är ungefär 2-4 veckor hos bolagsverket. Använd dig av blanketter eller e-tjänsten verksamt.se.

 

Skatteverket

Till skatteverket ansöker du om F-skatt samt gör en momsregistrering och en eventuell arbetsgivarregistrering. Handläggningstiden är ungefär 2-4 veckor hos skatteverket. Använd dig av blanketter eller e-tjänsten verksamt.se.

 

Film om registrering

  1. Förbered
  2. Så går du igenom registreringen – vad skriver du in, vart hittar du användbar info
  3. Efter registreringen, vad får du för papper hem? etc.