• Fri support
  • 30 dagars öppet köp
  • Säkert i molnet

Skriv och strukturera

Affärsplan

När du startar och driver ett företag så är det till en stor fördel att ha en affärsplan. Informationen i din affärsplan kan du t.ex. använda i din planering, till en låneansökan eller när du registrerar dig hos både skatte- och bolagsverket. Vi har gjort en mall för dig som vill skapa en enkel och fullständig affärsplan!

 

Företagsnamn

När du ska registrera ditt företag så måste du ha ett företagsnamn fastställt. Ditt företagsnamn bör vara lätt att uttala och stava samt spegla din verksamhet. På bolagsverket kan du se regler för företagsnamn och söka efter namn som är lediga.

 

Konkurrenter

För att ditt företag ska bli konkurrenskraftigt så är det viktigt att du håller koll på dina konkurrenter och på vad de gör i sin verksamhet. Ett bra sätt för att bevaka konkurrenter är att söka efter dem på internet för att se deras nyhetsflöde och vad deras kunder säger. Läs konkurrenternas publika dokument och undersök deras produkter/tjänster. Med jämna mellanrum bör du även scanna av marknaden och se vilka marknadsandelar de olika konkurrenterna har. Genom att lägga all information i ett dokument så blir det även lätt att uppdatera den kunskap du har om dina konkurrenter.

 

Priser

Du måste bestämma hur du vill positionera dig på marknaden bland dina konkurrenter. Ditt pris avgör vart på marknaden du positionerar dig och vilka kunder du attraherar. När du kalkylerar dina priser är det mycket viktigt att du tänker på att allt ska täcka dina utgifter.

 

Tid och planering

När du jobbar i ett eget företag så är det också du som ansvarar för din egen arbetstid och planering. Därför bör du redan nu planera upp din tid och hur du vill arbeta med olika slags projekt och kunder. Införskaffa en kalender eller jobba i din dator eller mobil med planering av tid.

 

Bolagsform

Du kan som företagare driva din verksamhet i många olika bolagsformer. Skillnaden mellan de olika formerna är t.ex. redovisning, juridiska aspekter, insats m.m. När du registrerar ditt företag så måste du veta vilken slags bolagsform du/ni vill använda er av.