• Fri support
  • 30 dagars öppet köp
  • Säkert i molnet

Skatter och moms

Hos skatteverket ansöker du om en F-skattesedel när du registerar ditt företag. Det innebär att du har ansvaret över företagets skatteinbetalningar. Detta övervakar staten genom att du redovisar och bokför dina affärshändelser och resultat. Beroende av vilken bolagsform du har så regleras också kraven på redovisningen i företaget vilket kan skilja i bokföringsmetoder och redovisningsperioder.

 

Bokföring

Enligt bokföringslagen så ska alla affärshändelser i företaget bokföras. Det innebär att du måste redovisa alla ekonomiska händelser i företaget med hjälp av verifikationer(kvitton/bevis). Det lättaste för dig som inte har någon erfarenhet av bokföring är att köpa ett affärssystem så du kan bokföra i din dator eller att kontakta en revisor. Börja med att läsa om bokföring och be någon som vet hur man gör om hjälp.

 

Moms

När du konsumerar varor och tjänster i ditt företag så måste du betala mervärdesskatt även kallat moms (ingående moms). Dina kunder i sin tur betalar moms till dig(utgående moms) och i slutet av din momsperiod betalar du skillnaden mellan den ingående och utgående momsen till staten. Det finns tre olika momssatser samt tre olika momsperioder som gäller för olika branscher och bolagsformer. Vilken moms gäller för dig och ditt företag?

 

Andra skatter

Utöver mervärdesskatten (momsen) så måste du som innehar en F-skattesedel ansvara för inbetalning av andra skatter så som arbetsgivaravgift och egenavgift. De olika skatterna varierar mellan olika branscher och bolagsformer. Vilka olika skatter betalar jag som företagare?