Bokföra Intäkt

En intäkt är en periodiserad inkomst som ska redovisas i resultaträkningen.

Det kan vara lite knepigt att hålla isär begreppen inbetalning, inkomst och intäkt. Inbetalning refererar till betalningstillfället när pengar för en vara eller tjänst kommer in till företagets bankkonto. Inkomst är den ersättning som företaget ska erhålla av köparen för produkten. Intäkt är en inkomst som hör till en viss redovisningsperiod. Man säger att intäkt är en periodiserad inkomst. Intäkten är alltså själva värdet på varan eller tjänsten som levererats under en viss period, alltså värdet av företagets försäljning under en tidsperiod. 

Exempel bokföring av intäkt

Redovisar du enligt faktureringsmetoden bokför du fakturan vid två tillfällen, först när du skickar ut den och sedan vid betalningstillfället. Först bokför du alltså försäljning, moms och kundfordran när kundfakturan skapas och skickas ut. Vid betalningstillfället bokförs händelsen en andra gång, och då bokas kundfordran bort. ‘

Tänk dig att du säljer och skickar en faktura för en vara på 1 000 kr inklusive 25 % moms till en kund den 1 januari och får betalt den 1 februari. Den 1 januari när intäkten uppstår kan redovisningen ut så här:

KontoDebetKredit
3001 – Försäljning inom Sverige800 kr
2611 – Utgående moms200 kr
1510 – Kundfordringar1 000 kr

Den 1 februari får du en inbetalning från kunden för varan och redovisningen kan se ut så här:

KontoDebetKredit
1510 – Kundfordringar1 000 kr
1930 – Bankkonto1 000 kr

Redovisar du enligt kontantmetoden ska du endast bokföra händelsen en gång, när du får betalt för fakturan. Kontantmetoden innebär att man bokför intäkten när inbetalningen sker. Du redovisar alltså ingen kundfordran. Så här kan redovisningen se ut när du får en inbetalningen för en fakturerad vara på 1000 kr inklusive 25 % moms enligt kontantmetoden:

KontoDebetKredit
3001 – Försäljning inom Sverige800 kr
2611 – Utgående moms200 kr
1930 – Bankgiro1 000 kr

Observera att bokföringstipsen i det här avsnittet enbart är ett förslag, och det kan finnas fler sätt att hantera bokföringen av posten på. Är du osäker bör du alltid kolla upp med en sakkunnig, exempelvis en redovisningskonsult.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.