Fortnox Företagsguide
Fortnox Företagsguide

Trygghet i ditt entreprenörskap

Vi strävar efter att du som företagare ska kunna ägna dig mer åt det du vill. Och för det behövs mer än smarta verktyg. Genom att ge dig inspiration i med- och motgång och kunskap när något känns svårt, hoppas vi att du kan känna dig tryggare i ditt entreprenörskap. Då blir det enklare och roligare att driva företag.

En glödlampa täckt av droppande grön färg

Starta företag

Det finns många uppenbara fördelar med att starta eget och vara egenföretagare – inte minst att du är din egen chef och får jobba med något du valt själv. Samtidigt ska man inte skönmåla småföretagarlivet, som kan vara nog så tufft – särskilt när du kämpar för att komma igång. Målet med företagande är ofta individuellt. Vissa anser kanske att lycka är att kunna dra sig tillbaka och leva resten av livet som ekonomiskt oberoende efter en kortare tids hårt arbete. Andra ser skapandet i sig, alltså att driva och utveckla ett framgångsrikt företag, som vägen till lycka.

Läs hela artikeln
Bild som visar konfetti av guldiga stjärnor

Allt om fakturering

Att ta betalt – hur går det till i praktiken? Fakturering är ett måste vid affärer mellan företag, men det kan gå till på olika sätt och det finns viktiga lagar och regler att ta hänsyn till.

Läs hela artikeln
Bild med en glad kille klädd i grönt

Allt om bokföring

Det finns flera olika sätt att hantera sin bokföring – till exempel med ett automatiserat bokföringsprogram. Med det sagt är det viktigt att känna till bokföringens grunder, och det får du hjälp med här.

Läs hela artikeln
Tjej med långt hår i en fläta klädd i grönt

Allt om att driva företag

Ingen guide om att driva företag kan vara komplett, men här har vi samlat några av de vanligaste frågorna en företagare stöter på i sin vardag, inklusive tips på var du kan läsa mer.

Läs hela artikeln
glad kille med glasögon med armarna i kors, klädd i grönt

Allt om skatter och moms

Skatter är kanske inte det mest inspirerande ämnet för en företagare att fördjupa sig i, men nog så viktigt. Med rätt kunskaper om regelverket minimerar du både risken att det blir fel – och risken att du betalar för mycket.

Läs hela artikeln
En man ute som står mitt i ett majsfält

Allt om import & export

Som småföretagare kan det vara mycket att tänka på när du ska arbeta med import och export. Här går vi igenom generell information – men också vad som gäller för specifika regioner.

Läs hela artikeln
en hand som håller i en grön mjukglass

Räkna ut moms

Med vår momskalkylator är det enkelt att räkna ut moms utifrån ett visst pris – inklusive som exklusive moms. Fyll i belopp och momssats så räknar vi ut momsen åt dig!

Läs hela artikeln