Bokföra Parkeringsavgift

Parkeringsavgifter bokförs normalt under kontogrupp 58 Resekostnader.

Ett företags utgifter för parkeringsavgifter för ägda eller hyrda bilar kan bokföras som en resekostnad. Momssatsen på parkeringsavgifter är normalt 25 procent.

Kostnadsersättningar till anställda är skattefria när parkeringen skett i samband med en tjänsteresa. För att en ersättning för en parkeringsavgift ska kunna betalas ut måste ett kvitto, en verifikation, finnas.

Om inte resan sker i samband med en tjänsteresa är parkeringsavgifter skattepliktiga och kan då redovisas under kontogrupp 76 Övriga personalkostnader för anställda och under kontogrupp 69 Övriga externa kostnader för delägare som inte är anställda.

 Kostnadsersättningen beskattas som kontant bruttolön och tas upp i lönebeskedet eller som en skattepliktig intäkt.

Exempel på bokföring av parkeringsavgift

En anställd på ett företag har varit på tjänsteresa. Under resan har bilen stått parkerad och ett kvitto för parkeringsavgiften har sparats. Kvittot är på 115 kronor inklusive moms. Det innebär att den ingående momsen är 23 kronor. Parkeringen har betalats med företagets kontokort kopplat till konto 1930 Bankkonto. Så här kan bokföringen se ut:

KontoDebetKredit
1930 – Bankkonto 115 kr
5810 – Biljetter92 kr
2641 – Debiterad ingående moms23 kr

Observera att bokföringstipsen i det här avsnittet enbart är ett förslag, och det kan finnas fler sätt att hantera bokföringen av posten på. Är du osäker bör du alltid kolla upp med en sakkunnig, exempelvis en redovisningskonsult.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.