Bokföra Preliminärskatt i aktiebolag

Ett aktiebolag ska varje månad betala en preliminär skatt till Skatteverket baserad på årets förväntade resultat. Preliminärskatten kan bokföras på konto 2518, med skattekontot 1630 som motkonto.

Preliminärskatt är en uppskattning av den skatt som ett aktiebolag ska betala under ett räkenskapsår. Man kan därför säga att preliminärskatten är en förskottsbetalning av skatt. Syftet med preliminärskatten är fördela den jämt över hela året för att på så sätt undvika stora restskatter. När inkomsten deklareras året efter beräknas den slutgiltiga skatten. Har företaget betalat in för mycket preliminärskatt under året får bolaget en skatteåterbäring. På samma sätt måste företaget betala restskatt om man betalt in för lite skatt under året. 

Förfallodatumet för preliminärskatten är normalt den tolfte i varje månad. Infaller den tolfte på en lördag eller söndag ska skatten vara betald följande måndag. Vid försenad inbetalning kan företaget bli debiterad förseningsavgifter. Det kan vara svårt för ett företag att förutse resultatet för ett helt år och därför kan företaget justera den preliminära skatten under året.

Hur bokföra preliminärskatt?

Observera att bokföringstipsen i detta avsnitt enbart är en rekommendation, och det kan finnas fler sätt att hantera bokföringen av posten på. Är du osäker bör du alltid kolla upp med en sakkunnig, exempelvis en redovisningskonsult.

Exempel bokföring preliminärskatt i aktiebolag

Vid själva inbetalningen av pengarna till företagets skattekonto debiteras konto 1630, och det bankkonto du använder för betalningen krediteras.

Vi tar ett exempel. Ett aktiebolag har fått besked från Skatteverket att de ska betala 1 000 kr i preliminär skatt varje månad. Summan bokförs på företagets skattekonto. Bokföringen kan då se ut så här:

KontoDebetKredit
1930 – Bankkonto1 000 kr
1630 – Skattekonto1 000 kr

Därefter bokförs själva betalningen av preliminärskatt när den dras från skattekontot. När ett aktiebolag betalar in preliminärskatt kan den bokföras på konto 2510 Skatteskulder eller 2518 Betald F-skatt. Konto 2518 används med fördel för att hålla isär preliminärskatten från andra skatter i bokföringen. Bokföringen kan då se ut så här:

KontoDebetKredit
1630 – Skattekonto1 000 kr
2518 – Betald F-skatt1 000 kr


Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.