Starta Företag|Driva Företag

Publicerad: 11 mars 2019|Senast uppdaterad: 17 februari 2023

9 tips som kan få småföretag att växa

Växt som symboliserar ett växande småföretag
Känns det som att du står och stampar på ett och samma ställe med ditt företag? Är det kanske dags att växa? Då måste du trampa upp nya vägar som kan leda dig dit du vill. Se till att hitta nya marknader, våga ta betalt, eller hitta kundernas svordomar. Vi ger dig 9 tips som kan få ditt företag att växa.

Ha en tydlig vision och delmål

Du bör ha en tydlig dröm och vision för ditt företag, skriv ner det och gör en strategi för hur du ska nå dit. För att göra strategin så konkret som möjligt är det bra om du delar upp den i mindre steg – månadsmål, veckomål och dagsmål.

Välj engagerade medarbetare och ta hand om dem

Dina medarbetare är jätteviktiga för att ditt företag ska nå sina mål. Därför bör du ha en tydlig kravspecifikation att utgå ifrån när du rekryterar nya medarbetare, och nöj dig inte förrän du har hittat det du är ute efter. Anställ personer som har rätt attityd, motivation och engagemang. Dessa egenskaper ger resultat tillsammans med kunskaperna som de besitter. Välj personer som delar ditt företags värderingar och visioner. Fundera också på om ditt företags värderingar och varumärke attraherar den typ av medarbetare som du vill ha. Det är också viktigt att du anställer personer med kompetenser som inte liknar dina egna.

Glöm inte bort att ta hand om dina medarbetare när de väl är anställda. Du måste se till att de trivs på arbetsplatsen med arbetsuppgifter, kollegor, kunder och dig som chef. Om dina anställda trivs kommer de göra ett bättre arbete, och kan hjälpa till att lyfta ditt företag.

Rätt marknadsföring kan ge dig fler kunder

Genom bra marknadsföring kan du synas mer, vilket kan leda till fler kunder och på så sätt kan du växa. Börja med att göra en tydlig marknadsföringsplan. Några punkter som du bör få med är vilken din målgrupp är, hur du ska nå dem och i vilka kanaler. Det är viktigt att du kommunicerar så dina kunder förstår vilken nytta dina produkter eller tjänster kan ge dem. Se också till att hänga med i marknadsföringstrender, alltså vilken typ av marknadsföring som fungerar bäst just nu, på så sätt ökar chansen att synas mycket mer. Läs mer här om marknadsföring du bör satsa på 2021.

Ta reda på dina kunders svordomar

Företag som växer snabbt är oftast väldigt bra på att lyssna på svordomar – något som kunder retar sig på. Om du hittar svaret och lösningen på det som kunderna stör sig på och som ingen annan lyckats lösa, kan du komma väldigt långt med ditt företag. Omvandla svordomen till något nytt som kunden kommer vara villig att betala för, det kommer göra ditt företag framgångsrikt.

Hitta andra marknader

Även om du har en marknad som fungerar kanske det finns fler att nå. Undersök om det finns något i din produkt eller tjänst som kan riktas mot en annan marknad också. Om det inte finns det, kanske det räcker att anpassa något litet för att locka fler. Du kanske riktar dig till barn idag, och kan ändra något litet för att kunna nå tonåringar med.

Satsa på merförsäljning

Att skaffa helt nya kunder kan kosta dig mycket pengar och tid, därför bör du även jobba mycket med merförsäljning. För att få ditt företag att växa är det viktigt att du ser till att dina kunder återkommer, och handlar mer vid varje köptillfälle.

Våga ta hjälp av andra

Man kan inte vara bra på allt. Om det är något som du inte har kompetens att utföra, se till att någon annan gör det. Det är även bra om du tar hjälp av personer som redan har gjort den resan som du vill göra med ditt företag, att gå från ett litet bolag till att växa, och som vet vilka utmaningar som du kan stöta på.

Våga ta betalt

För att bli ett växande företag måste du ha hög lönsamhet eller se framför dig att du kommer få det. Det finns två bra sätt att tjäna pengar och växa snabbt på – hög volym eller att våga ta betalt. Om du har en produkt eller tjänst som kunden verkligen vill ha, kommer de vara villiga att betala för det med.

Ta med Fortnox på resan

Genom att använda Fortnox minskas ditt företags administration och ger dig mer tid över till att utveckla verksamheten. Välj de program och tjänster som passar dig just nu och när behoven förändras, i takt med att företaget växer, så växer även våra lösningar med dig. Vi erbjuder dessutom ett flertal finansiella tjänster , som ger dig möjligheten att på ett enkelt och smidigt sätt kunna utveckla företaget ytterligare och öka likviditeten.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.