Lön|Driva Företag|19 mars 2019|Uppdaterad: 19 december 2022

Anställa sommarjobbare? Tänk på det här!

Behöver du anställa sommarjobbare i sommar? I så fall finns det en hel del du bör tänka på. Om det är en ungdom du ska anställa är det viktigt att du har koll på vilka särskilda regler som gäller, både gällande arbetsmiljö, löne- och semesterersättning och skatter. Det är även viktigt att du ser till att ha en handledare på plats som ger stöd under anställningen.

Välja anställningsform

Syftet med anställningen och arbetsuppgifterna styr vilken anställningsform som ska användas. Du ska använda vikariat om sommarjobbaren ska ersätta en person under semesterledigheten. Ska en tillfällig uppgift utföras, exempelvis jobba som badvakt eller sälja glass, gäller visstidsanställning. Andra anställningsformer kan också vara möjliga om ditt företag har kollektivavtal.

Särskilda arbetsmiljöregler

Om du ska anställa en ungdom under sommaren måste du ge tydliga säkerhetsrutiner och instruktioner för vad som gäller på arbetsplatsen. De flesta arbetsmiljöregler gäller alla anställda i företaget, men om du anställer en sommarjobbare som är under 18 år är det viktigt att du har koll på särskilda regler, exempelvis gällande arbetstid. Det finns också vissa arbetsuppgifter som är förbjudna, exempelvis att arbeta ensam. En person som är yngre än 13 år får enbart arbeta i en verksamheter som drivs inom familjen, och som inte har några anställda. 13-15 åringar får arbeta på enkla och säkra jobb, om ett skriftligt godkännande av föräldrarna finns. En ungdom som är mellan 16-18 år får däremot arbeta på alla typer av arbeten, som inte anses vara farliga.

Vid sjukdom för sommarjobbare

Oftast har korttidsanställda rätt till sjuklön när de blir sjuka. Är anställningen kortare än en månad måste sommarjobbaren varit anställd i 14 kalenderdagar i följd innan du är skyldig att betala ut sjuklön vid sjukdom. Om personen blir sjuk innan dessa dagar har gått, får sommarjobbaren anmäla sjukdom till Försäkringskassan och begära sjukpenning från dem.

Semesterersättning

Alla anställda, oavsett längd på anställningen, har rätt till semesterförmåner – semesterlön och semesterledighet. För en anställning som varar i högst tre månader kan du välja att betala semesterersättning, med lägst 12 procent på lönen, med varje löneutbetalning. Du får alltså inte baka in semesterersättningen i den avtalade lönen. Ett annat alternativ är att betala ut all semesterersättning i samband med avslutad anställning, då ska den senast betalats ut en månad efter. Semesterledighet kan avtalas bort när det gäller anställningar som är kortare än tre månader.

Skatteavdrag inte alltid ett måste

Det finns vissa fall då du inte behöver göra något skatteavdrag. Har du en sommarjobbare som är skolungdom eller studerande, med anställning tillfälligt under lovet, behöver du inte alltid göra skatteavdrag. Om personen är bosatt i Sverige året runt och den sammanlagda inkomsten under 2023 antas bli mindre än 22 208 kronor, behövs inte skatteavdrag göras på lönen.

Funderar du på vad som gäller kring arbetsgivaravgifter? Läs mer om arbetsgivaravgifter.

Tydlig introduktion

Det är väldigt viktigt att du introducerar sommarjobbaren. För en ung person eller den utan större arbetslivserfarenhet är kanske inte allt självklart, exempelvis hur sjukanmälan fungerar. Se till att ha en tydlig introduktion där du berättar hur saker på ditt företag fungerar. Om det finns en personalhandbok är det bra om du delar med dig av den, som ett komplement till din introduktion. Se till att ha en handledare på plats om du anställer en ungdom, en person som kan svara på frågor och ge stöd under anställningen.

Betala ut lönen

Hur mycket ska du ge sommarjobbaren i lön? Det beror på flera saker – erfarenhet, ålder, var i landet jobbet utförs, och om det är kommunal eller privat anställning. Om ditt företag har ett kollektivavtal kan ditt fackförbund hjälpa till med lönesättningen. Har ditt företag inget kollektivavtal finns ingen lägsta gräns för lön, men självklart ska du erbjuda sommarjobbaren en rimlig lön för det arbetetet som ska utföras. Med Fortnox löneprogram kan du snabbt och enkelt få koll på lönehanteringen, allt från lönebesked och arbetsgivardeklarationer till kontrolluppgifter. Löneprogrammet stödjer både månads- och timavlönad personal.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.