Omvärldsspaning

Publicerad: 24 februari 2023|Senast uppdaterad: 18 september 2023

Elstöd för företag

Regeringen vill stötta företag i energikrisen. Den 30 maj öppnar ansökningsperioden av elstöd för företag som verkar inom södra Sverige. Vi går igenom förutsättningarna för att ett företag ska få ta del av stödet samt hur ansökan går till.

Krav för att få elstöd

Regeringen har beslutat att dela ut elstöd till företag som haft ett elavtal i elområde 3 eller 4 under den 17 november 2022. Förutsättningarna för att få elstöd är att företaget är godkänt för F-skatt samt inte har vissa typer av skulder eller indrivningar hos kronofogden.

Hur mycket får mitt företag i elstöd?

I södra Sverige förbrukas mer el än det produceras och elpriserna är generellt högre än i norra Sverige. Regeringen har nu som mål att företag i södra Sverige (elområde 3 och 4) ska ersättas för de höga elpriserna. Elstödets storlek baseras på företagets elförbrukning under perioden oktober 2021 fram till september 2022. Det maximala beloppet ett företag kan få i stöttning är 20 miljoner kronor. Elstödet finansieras av mellanskillnaden där elpriset i ett elområde är lägre än i området elen överförs till – de så kallade flaskhalsintäkterna.

Elstöd för företag i elområde 3

Företag i elområde 3 kommer få 50 öre per förbrukad kilowattimme. Det betyder att om ditt företag ligger i något av följande län: Stockholm, Uppsala, Dalarna, Gävleborg, Södermanland, Gotland, Örebro, Värmland, Östergötland eller i delar av Hallands län, Kalmars län, Västra Götalands län, Jönköpings län – kan företaget ansöka om elstöd.

Elstöd för företag i elområde 4

Alla företag som verkar i elområde 4 får 79 öre per förbrukad kilowattimme. För att ansöka om elstöd inom elområde 4 ska företaget verka inom något av följande län: Skåne, Blekinge, Kronoberg eller i delar av Kalmars län, Västra Götalands län, Jönköpings län, Hallands län.

Ansökan om elstöd för företag

Elstödet kommer betalas ut via företagets skattekonto. Ansökningsperioden för elstödet öppnas den 30 maj, och pågår till den 25 september 2023. Ansökan skickas in via e-tjänst hos Skatteverket För att Skatteverket ska kunna hantera ansökningarna och betala ut stödet så snabbt och smidigt som möjligt behöver alla uppgifter i ansökan stämma. Se till att företaget har ett skattekonto och även har anmält ett mottagarkonto för automatisk utbetalning.

Läs mer om reglerna för elstöd på regeringens webbsida.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.