Starta Företag|Kundberättelser|26 november 2019|Uppdaterad: 5 juli 2022

Enklare och smidigare företagande i molnet

Salty Communication beskriver sig själva som en lite annorlunda kommunikationsbyrå. De kommer inte från en traditionell marknadsföringsbakgrund och vill heller inte bli en traditionell byrå. Deras uppdrag är att hjälpa företag med deras kommunikation, och ge dem nya perspektiv på hur man kan göra det. Vi har tagit ett snack med Evelina och Hannes, två unga och drivna entreprenörer som älskar att driva sitt företag och hjälpa sina kunder. Vad gjorde att de ville starta företag? Och vad har underlättat i deras företagarvardag?

Evelina och Hannes mötte varandra på universitetet för några år sedan, då hade båda en dröm om att starta företag. Med deras drivkraft och gemensamma intresse för marknadsföring startade de kommunikationsbyrån Salty Communication i slutet av 2018. Byrån fokuserar främst på sociala medier, allt ifrån annonsering till utbildning av företag. Men även produktion av övrigt innehåll i form av video, foton och grafiskt material.

– Båda har haft intresset för marknadsföring ett tag. Och när vi såg att det fanns ett behov av denna typ av kommunikationsbyrå lokalt i Växjö, så startade vi Salty Communication, säger Evelina.

Nu har vännerna drivit sitt företag i snart ett år, vilket har gått bättre än förväntat. Detta har gjort att de vågat se framåt mot nya mål, att växa och kanske anställa framöver.

– Vi har verkligen ansträngt oss för att företaget skulle gå bra, och det gick bättre än väntat, säger Hannes.

– Vårt mål är att växa i god takt med att marknaden efterfrågar våra tjänster. Vi vill bygga Team Salty, med lika drivna och kreativa människor som oss. Just nu är vi inte i anställningsfas men vi tror på det inom en snar framtid, säger Evelina. 

 

”Det är så skönt att det går så snabbt att fakturera”

För att underlätta i företagarvardagen använder de sig av Fortnox, ett val som var givet för dem båda. Deras revisionsbyrå använder programmet, och de hade tidigare jobbat med det i skolan och på sitt förra jobb.

– På universitetet hade vi bokföringskurser i programmet eftersom vi skulle bokföra digitalt. Vår mentor sa att vi skulle kika runt på lite olika ekonomiprogram, men vi kände oss trygga med Fortnox och tänkte ”vad väntar vi på”, säger Evelina.

– Just nu använder vi oss av programmen Bokföring och Fakturering, vilket räcker för oss som är en mindre nystartad verksamhet. Sedan gör vår redovisningskonsult våra löner i Fortnox. Programmet är det bästa möjliga för oss som konsulter, vi har mycket uppdrag och då hinner man inte sitta ner så mycket. Båda drar sig dessutom för att göra bokföring, men med Fortnox blir det enklare. Vi har även en koppling mellan Fortnox och Handelsbanken, vilket också underlättar, säger Hannes.

Att fakturera är det Evelina och Hannes gör mest av i Fortnox.

– Det är verkligen supersmidigt att fakturera. När vi började med programmet var det inte alls svårt att förstå, och det har det bara rullat på, säger Evelina.

– Vi sätter oss med fakturorna och kör ett ryck på cirka en kvart. Det är så skönt att det går så snabbt att fakturera, säger Hannes.

Båda tycker att den största fördelen med programmet är enkelheten och flexibiliteten.

– Det är så lätthanterligt, och dessutom molnbaserat. Det skulle vara jobbigt om ett program var lokalt installerat på en dator, eftersom jag använder tre datorer och vi rör på oss mycket. Ett molnbaserat program som Fortnox gör att jag smidigt kan jobba vart jag vill oavsett om jag är hemma, på språng eller på kontoret, säger Hannes.

– Ett fast installerat program hade aldrig fungerat för oss, det hade varit omöjligt eftersom vi är så pass digitala och rörliga, instämmer Evelina.

 

En stor frihet i vardagen

Både Hannes och Evelina tycker att friheten är det bästa med att ha eget företag, att man kan påverka och bestämma själva.

– Jag tror att alla som driver eget företag är människor som behöver stor frihet, att man kan bestämma själv. Jag behöver mycket frihet just för att jag har så höga förväntningar på livet och det finns så mycket jag vill göra, säger Hannes.

Ingen av dem kan tänka sig att vara anställd på ett företag igen, de trivs helt enkelt så bra med att vara sina egna.

– Nu när man är i denna världen skulle jag inte vilja gå tillbaka till att vara anställd. När man har sitt egna företag kan man göra precis vad man vill, och man kan göra det snabbt utan andras åsikter. Jag är uppväxt i en företagarfamilj, så det har jag blivit inspirerad av sedan länge. För mig finns det inget bättre sätt att spendera dagar och helger på, jag älskar att bestämma själv och styra över min tid och liv, säger Evelina.

Förutom de stora fördelarna med att vara sin egen, finns det även en del svårigheter, risker och jobb. För Evelina och Hannes har otryggheten varit det jobbigaste.

– I starten kändes det lite läskigt att driva företaget, mycket på grund av oron att det kanske inte kommer gå bra. Förut var man ju trygg i skolan och som anställd. Som företagare ska man skapa sitt eget jobb och se till att man får ihop till lön. Det tog ett tag för mig att känna trygghet, men efter ett tag kunde jag slappna av, säger Hannes.

– Jag håller med Hannes, man vill kunna känna en trygghet i sin vardag. Nu har man ett enormt ansvar, exempelvis ekonomiskt. Men drivkraften att driva eget har ändå hjälpt mot oron. Vi har också haft bra folk i vår omgivning som underlättat mycket, säger Evelina.

 

Hannes och Evelinas bästa tips för dig som vill starta företag:

  • Omge dig av rätt personer, som kan peppa och stötta dig.

  • Tro på dig själv och din idé.

  • Våga! Vi var mer rädda än vi hade behövt vara i början.

  • Skaffa dig en mentor, det är väldigt värdefullt att ha någon att bolla allt med, som kan företagande.

  • Lyssna och lär av andra.

  • Nätverka. Gå på en fika eller ta en lunch med relevanta personer. Vi har sugit ut mycket information av andra företagare och lärt oss mycket. Du kan exempelvis fråga hur de lyckades.

 

Vill du också starta företag? Kanske ett konsultbolag precis som Evelina och Hannes? Läs mer om Fortnox ekonomilösningar för just konsulter, som underlättar vardagen.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.