Kundberättelser

Publicerad: 27 maj 2019|Senast uppdaterad: 5 juli 2022

Kopplingen dubblade omsättningen

Sandbärgs Järns butik
Sandbergs Järn gick från en butik till att öppna webbshop 2016. De kopplade ihop WooCommerce och Fortnox för att kunna automatisera och effektivisera sitt arbete. Med webbshoppen dubblades omsättningen och kostnaden för bokföring halverades. Affärsutvecklaren Marcus berättar att kopplingen gjort stor skillnad. "Våga satsa på ett affärssystem som kan kommunicera med din webbshop. Du kommer spara otroligt mycket tid och pengar".

Går du längs Kammakargatan i centrala Stockholm hittar du Sandbergs Järn. Redan 1865 öppnades den första butiken som då va en renodlad järnhandel. Sedan 2016 finns butiken även på nätet, för att hjälpa både privat- och företagskunder med att köpa rätt verktyg. Sandbergs Järn har sedan länge använt sig av Fortnox Bokföring  och drog igång med resterande program och tjänster, förutom anläggningsregister, januari 2018.

– Vi letade efter ett webbaserat program, som kunde ge oss möjligheten att jobba vart som helst. Enligt vår digitala strategi ville vi vara oberoende av en lokal dator. Valet föll på Fortnox eftersom programmet hade det vi letade efter, säger Marcus Svannäs, affärsutvecklare på Sandbergs Järn.

 

En direktkoppling för att hinna med

Förutom att de använder Fortnox olika program och tjänster har de även integrerat sin webbshop till programmet. Först hade de en hemsida som inte gick att handla på. När det var dags för en webbshop 2016 började de med WooCommerce.

– Vi hade först en byrå som bokförde manuellt, för att sedan föra in allt i vårt dåvarande affärssystem. I takt med att vi växte kände vi att vi inte skulle hinna med. Vi behövde en direktkoppling, vilket vårt gamla affärssystem inte klarade av. Därför valde vi att koppla ihop vår webbshop till Fortnox. Det finns väldigt bra API-kopplingar. Även om inte Fortnox har alla moduler så kan de byggas eller köpas, för att sedan kopplas till. 

WooCommerce och Fortnox  är en koppling för automatisera en webbshop tillsammans med bokföringen hos Fortnox. Integrationen synkroniserar ordrar, kunder, fraktkostnader, artiklar och dess lagerstatus. Att använda WooCommerce innebär att du slipper manuell hantering av ordrar som kommer via WooCommerce. Och att du har ett synkroniserat artikelregister och lagersaldo, ett synkroniserat kundregister och att det automatiskt skapas bokföringsunderlag. Alla uppgifter överförs automatiskt.

 

Dubblad omsättning och halverad bokföringskostnad

– Just när det gäller vår bokföring har vi i princip automatiserat allt. Vår ekonomiansvariga på Sandbergs Järn stämmer mest av bokföringen. På två år har vi dubblat vår omsättning och halverat kostnaden för bokföring. Nu behöver vi inte lägga alls stora kostnader på företagets ekonomi. Det mesta sköts helt automatiskt, vilket leder till mer pengar och mer tid över till annat.

Marcus tycker att integrationen med WooCommerce och Fortnox fungerar väldigt bra. Han säger att det finns många fördelar med kopplingen, bland annat en bättre överblick och ett effektivare arbete. Företaget har många kopplingar som bland annat synkar produktinformation, produktnamn, prissättning och lagersaldo. När de skapar en produkt i Fortnox kommer det smidigt över till webbshoppen.

– Alla dessa funktioner är väldigt värdefulla för oss. De sparar oss otroligt mycket tid. Lager är ett exempel på program som verkligen har hjälpt oss. Vi har mycket in- och utleveranser, så det är superbra att kopplingen hjälper till att synka vad vi har i vårt lager.

 

”Internets kraft är häftig”

Att ha en webbshop har förändrat mycket för Sandbergs Järn, både ekonomiskt och effektivitetsmässigt.

– Att ha en webbshop är helt fantastiskt. Man är inte begränsad till butikens öppettider och kunder kan handla när som helst på dygnet, året om. Det öppnar verkligen upp för en ny marknad som finns utanför vår fysiska plats. Genom att vi startat webbshoppen 2016 har vi lärt oss väldigt mycket om vad som är kommersiellt gångbart. Internets kraft är häftig. Vi sålde sådant som vi inte trodde gick att sälja, och tvärtom.

Marcus bästa tips för den som funderar på att starta webbshop är att satsa på ett bra affärssystem.

– Våga satsa på ett affärssystem som kan kommunicera med din webbshop. Du kommer spara otroligt mycket tid och pengar.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.