Kundberättelser

Publicerad: 9 september 2019|Senast uppdaterad: 26 april 2024

Kanelbulledryck och Semmelsoda lockar kunder

David Gray, grundare till Soda Nation inspirerades av Amerikanska läskbutiker och öppnade som 22 åring upp en butik i Sverige. Soda Nation har nu två butiker i Stockholm som erbjuder massa spännande och unika smaker från hela världen. Sedan start 2016 har butiken utvecklats och nu bedrivs även grossistverksamhet. Tillsammans med Fortnox underlättas bokföringen och köpen som görs i kassan varje dag.

David Grays butik Soda Nation öppnade upp dörrarna juni 2016 i Stockholm. Butiken säljer spännande och udda smaker av soda och alkoholfri öl.

– Butiken är upplevelseinriktad. Därför letar jag hela tiden nya coola grejer att köpa in till butiken och vårt spännande koncept, säger David.

– Allt började med att jag såg att folk öppnade läskbutiker i USA, ett koncept där man bara har läsk i butiken. Jag åkte sedan till Los Angeles och kollade in konceptet och kände att det skulle fungera jättebra i Stockholm. Därefter startade jag butiken, fortsätter han.

David har fått stor hjälp och stöttning av sin familj, både av föräldrarna och sin syster. Hans syster brukar hjälpa honom med olika typer av design, och han får en hel del tips av sina föräldrar.

– Min familj som har sitt ursprung från USA driver grossistverksamhet med klassiska amerikanska livsmedel. Vi har haft lite kontakter i familjen och känner några bryggerier sedan långt tillbaka. Att man haft ett kontaktnätverk i USA har varit en stor fördel.

 

Kopplingen mellan kassasystemet och Fortnox underlättar

Soda Nation har använt Fortnox i tre år, alltså sedan start.

– Vi har använt bokföringsprogrammet  men kommer under 2019 även skaffa faktureringsprogrammet . Sannolikt kommer vi även lägga till Offert och Order , Lager och Kvitto & Resa. Vi har så mycket som behöver struktur. Och när man har något framför sig som Fortnox, som är funktionellt och lätt, då är det bara att tuta och köra.

David tar hjälp av en byrå när det gäller bokföringen, men är även inne en del i Fortnox själv.

– Fortnox passar verksamheten väldigt bra. Det är underbart med kopplingen mellan kassasystemet och Fortnox bokföringsprogram. I samband med dagsavslutet skickas rapporten automatiskt till Fortnox Bokföring. Vi sparar både tid och pengar på att automatisera denna process, säger David. 

– Fortnox är enkelt och jag behöver knappt lägga tid på ekonomihanteringen. Det är så skönt att tekniken har gjort det så mycket lättare idag, jämfört med när mina föräldrar drev företag 1993, fortsätter David.

 

Det går uppåt och framtiden ser ljus ut

Mycket har hänt sedan 2016. Förutom att David anställt fyra medarbetare, har Soda Nation även börjat med grossistverksamhet. De har också testat massa nytt och fördjupat sig, samtidigt som de håller den röda tråden i verksamheten.

– Vi tar in mycket nytt och testar att producera nya sorter av drycker för att se vad som fungerar.

Utöver grossistverksamheten som är ett led i utvecklingen, flyttades butiken i Hornstull till T-baneplan i somras, där även en servering startades igång.

– Vi har gjort det som en cocktailbar, men alkoholfri, där man kan göra egna drycker. Man får sin dryck färsk på plats istället för färdigpaketerad. Till det finns det även lite lättare tilltugg.

Nästa år räknar David med att företaget kommer gå med vinst. Det går bara uppåt och framtiden ser ljus ut. De väntas omsätta runt 3,6 miljoner kronor snart.

– Jag hoppas att butiken kommer bli ett dryckesmecka i Sverige.

 

Coola och annorlunda smaker

Soda Nation tar inte bara in drycker, de producerar även egna i samarbete med olika bryggerier. De har bland annat gjort en kanelcola på rörsocker i, en med smak av lussebulle och en dryck med skånsk chilli.

– Den första läsken jag gjorde var Semmelsodan. Den blev en stor snackis och pratades om på bland annat nyheterna. Man ser mycket cola och cola light i mataffärerna, vilket kanske blir lite tråkigt. Men när man kommer till chokladhyllorna ser man massa olika kombinationer och tvister. Sådant tycker jag är kul, och det kommer Soda Nation försöka göra med drycker.

David älskar friheten med att driva eget företag. Men även att få vara kreativ och göra sitt eget avtryck med olika drycker.

– Många har som mål att kreativt skapa något som ger ett eget avtryck. För vissa är det kanske konst, för mig är det olika typer av drycker, med annorlunda smaker. Jag har verkligen en passion för detta och jag älskar att jobba med det. Ibland känns det inte riktigt verkligt men det är det, säger David.

–  Vi har lite galna och udda gener i familjen. Om inte jag hade haft Gray i mina gener hade jag troligtvis inte varit så entusiastisk över läsk. Det är det som gjort att jag blivit intresserad för det knäppa och udda, som soda, fortsätter David

Davids 3 bästa tips till den som vill starta eget

Ta aldrig vatten över huvudet

Gör saker i mindre mån, då kommer du åstadkomma mer än om du gör allt på en gång. Många unga tar slut på sig själva för snabbt när de är för ambitiösa.

Lär dig av misslyckanden

Folk är rädda för att misslyckas, men det är faktiskt väldigt nyttigt att göra. När jag skulle göra Semmelsodan var det mycket som gick fel, men jag lärde mig en hel del och har gjort mer rätt sedan dess.

Jämför dig inte med andra

Tänk inte på vad andra gjort och att du med borde göra som dem. Du ska bara jämföra dig med dig själv.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.