För redovisningsbyrån|Kundberättelser|Driva Företag

Publicerad: 17 december 2021|Senast uppdaterad: 1 mars 2022

Med automatisk bankkoppling får Peter tid att utveckla campingen

Peter Angergård och Annika Friberg har fullt upp med att sköta sin camping utanför Göteborg. Men med Fortnox och en automatisk koppling till Handelsbanken kan de nu lägga tid på att utveckla verksamheten, istället för att stansa kassarapporter.

Den här sommaren är det mycket som inte varit sig likt. Så även livet på Åsa Camping och havsbad utanför Göteborg. Här har Peter Angergård och Annika Friberg drivit verksamheten i 13 år. Länge var det osäkert om de alls skulle kunna öppna campingen för säsongen. Så fort de svenska myndigheterna lättade på restriktionerna och gav klartecken så gjorde paret allt för att kunna öppna. Det har varit fullt upp under sommaren och då är det fördelaktigt om allt annat rullar på.

 

Bytte till Fortnox och automatisk bankkoppling

Förra året bytte de ekonomisystem och gick över till Fortnox med automatisk koppling till sin bank. Det var deras redovisningsbyrå, Löftadalens Ekonomiservice, som tipsade om Fortnox och fick dem att byta.

– Det är verkligen ett enkelt system. Tidigare har vi betalat räkningarna och lämnat iväg dem. Nu har vi bättre kontroll och får en bättre helhet. Jag skulle säga att det bästa med Fortnox och automatisk bankkoppling är enkelheten och att det är smidigt.

 

Integration till bokningssystem förenklar

Åsa camping och havsbad har också kopplat på sitt bokningssystem till Fortnox, vilket gör att bokningssystemet blivit en del av affärssystemet och inte ett system där de ändå behövde skriva ut betalningar och skicka in. Nu sköts den biten istället per automatik.

– Likviditetsmässigt är det fortfarande detsamma och flödena har inte förändrats. Strular kassan en dag behöver jag självklart fortfarande leta rätt på felet. Men jag behöver inte lägga tid på att printa ut kassarapport och stansa in den. Nu är det automatiserat och jag kan lägga den tiden och de pengarna på annat.

Bankkopplingar sparar tid åt alla

Emma Johansson är en av de auktoriserade redovisningskonsulterna på Löftadalens Ekonomiservice. För henne är det självklart att tipsa alla kunder som har möjlighet att ha en automatisk koppling till sin bank. Deras mål är att kunder ska bli digitala och arbeta i automatiserade flöden.

– Med en automatisk bankkoppling slipper man flytta betalfiler manuellt. Det gör också att vi har aktuell information hela tiden och kan vara up to date. När vi ger råd till kunden sker det utifrån läget idag och inte hur det var en månad tillbaka i tiden, berättar Emma.

Den automatiska bankkopplingen gör också systemet säkrare, då bankerna tar över reskontraavstämningarna och kontrollen så att allt stämmer. Konsulten utför alltid en kontroll för att kvalitetssäkra utfört arbete och med automatisering blir detta mer tidseffektivt.

– Det är ett pålitligt system och har hittills alltid fungerat. Har man även tolkning av fakturor så är det ett komplett system.

Fortnox automatiska flöden och koppling till banken innebär att Emma och kollegorna kan ägna mer tid åt rådgivning, istället för att lägga tid på att mata in uppgifter i system. En utveckling som både de och kunderna gillar och ser fördelar med.

– Jag brinner verkligen för rådgivning och nu kan vi ta vår roll som rådgivare till nästa nivå. Det tycker både vi och kunderna är rätt väg framåt. Jag tror också att alla branscher måste hänga med på den här utvecklingen. Vi märker att bankerna är på olika nivåer. Vissa kan till exempel fortfarande inte få in e-fakturor i Fortnox. Handelsbanken är en av de banker som har en automatiserad bankkoppling fullt ut.

 

Kan utveckla verksamheten

På Åsa camping och havsbad sitter Peter vid datorn när han sköter företagets ekonomi, medan hans partner Annika oftare hanterar den direkt i Fortnox App. 

Även Peter och Annika sparar tid med den automatiska bankkopplingen, då de inte längre behöver stansa in kassarapporter. Att de via Fortnox Appmarknad även kunnat koppla på sitt bokningssystem gör att de fått ett bättre system där de har bättre kontroll.

– Det är verkligen en positiv känsla. Nu har vi sparat tid och kan lägga den på annat. Vi har tid att utveckla verksamheten, det har verkligen behövts detta år.

 
Läs mer om fördelarna med automatisk bankkoppling här