Kundberättelser|Starta Företag|Driva Företag|Bokföring

Publicerad: 7 november 2023

När företagande är livet – möt Ebba von Sydow

En kvinna står och tittar i en mobiltelefon
Från chefredaktör och TV-rutan till egenföretagare. Med samma passion, nu som då. Ebba von Sydow berättar om sitt “spretiga” företagsliv, vad som driver henne och varför du bara ska våga. Och hur ett grönt, litet kort blir en guldbiljett till att livet funkar.

Ebba von Sydow arbetade under många år inom journalistik och media, på bland annat Veckorevyn, SVT och TV4. Till slut tog hon klivet och startade eget. Men passionen är densamma: Att skriva och inspirera.

– Vem jag är som företagare och mina företag går väldigt mycket ihop. Företagande för mig är livet. Och mitt jobb är en livsstil, säger Ebba.

Hon träffar många som funderar på att starta företag. Eller som bär på en dröm. Hennes tips? Våga starta smått, testa din idé på nära och kära – och att det är enklare än vad du tror.

– Jag tjatar så på de som jag vet har en företagare i sig, att det är inte så svårt. Det handlar om att våga, säger Ebba.

Plats för goda idéer (och hårt arbete)

Idag driver hon Ebba von Sydow AB som främst handlar om hennes sociala kanaler och skrivande. Hon har även sitt sportklädesmärke och sitt smyckesmärke med ädla, handgjorda smycken. Hon driver även två företag tillsammans med sin man: Ett inredningsföretag samt ett linneväveri i Dalarna.

– Jag står för att det får vara lite spretigt, att man får gå på känsla och lust. Allting handlar om att gräva där jag står och göra sånt som jag själv älskar. Då hänger det ändå ihop i slutändan, säger Ebba.

Men hon har också valt bort väldigt mycket. Det bubblar ständigt av idéer i huvudet. Nästan alla testas. Några få blir återvändsgränder. Vägen är inte spikrak.

– Men min styrka är att jag är en otrolig optimist. Det måste finnas plats för goda idéer och hårt arbete. Det bara måste gå, säger Ebba.

“Viktigare att vässa mina styrkor”

En viktig insikt under resan har varit att du inte måste kunna allt. Som företagare – och i synnerhet kvinna – beskriver Ebba det som “klassiskt” att hon förväntas känna sig osäker på administration och ekonomi. Den bilden har hon gjort upp med.

– Det är viktigare att jag vässar mina styrkor och fokuserar på allt det jag är bra på. Jag sitter hellre en hel dag och jobbar med produktutveckling av mina smycken och det kreativa, än att fastna i en härva av admin.

Så… hur blir en härva av admin istället en heldag med produktutveckling?

Ebbas svar: En bra helhet. Allt från löneutbetalningar till bokföring till ordning och reda på sitt och kollegornas företagskort. Och inte minst som e-handlare där lager och logistik behöver jacka in i ekonomisystemet. Det ska vara smidigt och lättjobbat. Allt ska hänga ihop.

– Tid är den stora, dyrbara bristvaran. Allt som kan spara ett klick, allt som minskar högen av osorterade kvitton och allt som tar bort osäkerheten. Det är så värdefullt, säger Ebba.

Hur kan du underlätta för dig själv?

Nu har Ebba alla sina bolag i Fortnox. Det sista flyttade hon över strax efter sommaren. Att byta till Fortnox var smidigt – mycket tack vare steg för steg-guider och möjligheten att chatta med supporten direkt i programmet.

– Det har gått väldigt bra. Jag tycker Fortnox är intuitivt både i appen och på datorn. Det krävs ingen utbildning i ekonomi eller erfarenhet för att förstå det viktiga. Det är enkelt och tydligt och det upplever jag som jättebra, säger Ebba.

Vi är vanemänniskor. Vi har vår bank, vår optiker, vår frisör. Och vårt bokföringsprogram. Vi stannar ofta kvar. Även om det skaver. Men det är inte så läskigt eller svårt att byta som vi ibland tror, säger Ebba.

– Om det nu är ekonomi och administration, våga ta tag i det. Fundera på hur du kan underlätta för dig själv, sen kör du bara. Så är du av med det, och så kommer det att funka bättre.

En grönfärgad guldbiljett

Och när företagande är livet, är det viktigt att det verkligen funkar. Att allting faller på plats.

Just nu håller hon på att aktivera Fortnox Företagskort . Alla hennes anställda kommer att ha varsitt kort, kopplat till bokföringen.

Det är ju den där högen av osorterade kvitton. Den som alla vill slippa.

– Kortet är ett otroligt lifehack. Jag bara fotar kvittot och sedan bokförs det automatiskt. Det blir snarare en guldbiljett till att livet funkar, och jag önskar alla småföretagare en sån pusselbit i sitt företagande, säger Ebba.

Framtiden, då? Ebba ser att hennes varumärken och företag växer i en sund takt. Att hon sysselsätter andra och skapar arbetsplatser där folk utvecklas och trivs. Att hon tar fram produkter som folk älskar och använder i sin vardag. Och att hon har roligt på resan.

– Det är framgång för mig. Snarare än att stirra på omsättning eller storlek på kontor. För mig är det mycket viktigare att verkligen göra bra grejer som folk älskar, säger Ebba.