Driva Företag|Omvärldsspaning

Publicerad: 21 juni 2021|Senast uppdaterad: 5 juli 2022

Sänkt arbetsgivaravgift för unga – två andra stöd utökas

En tillfällig sänkning av arbetsgivaravgifter för upp till två anställda samt ett högre sammanlagt avdrag för personer som arbetar med forskning eller utveckling är beslutade. Därtill föreslås den redan tillfälligt sänkta arbetsgivaravgiften för personer födda 1998–2002 att sänkas ytterligare under sommaren (juni, juli och augusti). Vi summerar vad som gäller.

Sänkt arbetsgivaravgift för 19–23-åringar under juni, juli och augusti

Den tillfälliga sänkningen av arbetsgivaravgiften för 19–23-åringar (födda 1998–2002) förstärks ytterligare under juni, juli och augusti 2021. Den nya avgiften för perioden sänks enligt förslaget till 10,21 procent (ålderspensionsavgiften). Arbetsgivaravgiften för 19–23-åringar återgår till 19,73 procent i september. Notera att även den avgiften är tillfällig fram till och med mars 2023.

Reglerna trädde i kraft 19 juni 2021 och gäller ersättning som betalas ut under perioden 1 juni–31 augusti 2021.
 

Tillfällig sänkning av arbetsgivaravgifter för upp till två anställda

Växa-stödet, där enmansföretag kan få en sänkning av arbetsgivaravgiften (endast ålderspensionsavgiften på 10,21 procent betalas), när en första person anställs i företaget, utökas tillfälligt till att även gälla för anställning av en andra person i företaget.

Den tillfälligt utökade sänkningen gäller företag som inte har någon anställd och som anställer en eller två personer, samt företag som redan har en anställd och som anställer ytterligare en person.

Lagändringen börjar gälla 1 juli 2021 och gäller anställningar som påbörjas under perioden 1 juli 2021–31 december 2022.
 

Totala avdraget för forskning och utveckling höjs

Avdraget på arbetsgivaravgiften för personer som arbetar med forskning eller utveckling har förstärkts ytterligare. Det högsta sammanlagda avdraget för en arbetsgivare har höjts från 450 000 kronor till 600 000 kronor per månad. Avdraget gäller totalt för alla anställda som arbetar med forskning och utveckling hos en och samma arbetsgivare.

Kravet på den faktiska arbetstid som den anställde ska ha arbetat med forskning och utveckling sänks också, från minst tre fjärdedelar till minst hälften av arbetstiden.

Lagändringen börjar gälla 1 juli 2021 och tillämpas på ersättning som betalas ut efter 30 juni 2021.
 

Mer om arbetsgivaravgifter

I Fortnox Företagsguide kan du läsa mer om arbetsgivaravgifter och preliminärskatt.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.