Kundberättelser|31 January 2022|Uppdaterad: 5 July 2022

Studenterna växer med VÄXT

På 80-talet startade den ideella föreningen VÄXT – Växjöteknologerna, på Linnéuniversitetet. 2022 står föreningen stadigt kvar och växer sig starkare och starkare. De finns där som en hjälpande hand i studiefrågor, och som en kompis som hittar på massa roliga saker. Vi har pratat med kassören Julia, om allt bra föreningen gör för studenterna och om arbetet i Fortnox.

Fest, föreläsningar och framtiden

1988 startade studentföreningen VÄXT – Växjöteknologerna. En ideell förening som är verksam på Linnéuniversitetet i Växjö, och en av de största med runt 500 aktiva medlemmar. Föreningen är kanske mest känd för att hitta på massa roliga aktiviteter för studenterna. De har ett festutskott som lägger en del tid på att alla ska ha det kul under sin studietid.

– Vi anordnar mycket aktiviteter, för det är viktigt att folk trivs, säger kassören Julia Gillsjö, som pluggar till högskoleingenjör i industriell ekonomi.

Men föreningen är mycket mer än så. Det är inte bara fest och sittningar. Det är allt ifrån att sälja märken till overaller, till att bjuda in intressanta föreläsare.

– Vi ser bland annat till att intressanta personer i branschen kommer till oss. Det är bra för både företagaren och de blivande ingenjörerna, att knyta kontakt. I höstas var vi med och hjälpte till på en karriärdag som universitetet anordnade. Cirka 30 företag fick prata med nyfikna studenter, bland annat var Fortnox där på besök. Det är viktigt att försöka spräcka den så kallade campusbubblan, så studenterna förstår att det finns en värld utanför med.

På karriärdagen hade VÄXT även bjudit in nyfikna gymnasieelever, som de vill ska bli intresserade av utbildningen ännu mer.

– Universitetet bjuder även in gymnasieelever för att de ska kunna känna att de kan komma någonstans med utbildningen. Det är även viktigt att försöka få in fler tjejer på programmet, att väcka nyfikenhet hos dem.

 

En hjälpande hand

Förutom att vara en mellanhand mellan studenter och företagare, vill de att studenterna ska kunna komma till dem och prata.

– Vi vill att de ska kunna komma i förtroende, exempelvis om det är något med en lärare, om en kurs inte fungerar, eller något annat som vi kan ta upp till skolledningen. Vi vill verkligen att folk ska trivas och att vi ska kunna vara en trygg punkt för dem.

För att underlätta ännu mer för studenterna, ser de till att ha en tentabank som studenterna kan tillgå. En samling med gamla tentor.

– Det är oftast en blank tenta som gör att studenterna kan se ungefär hur de är utformade. Främst är de utan svar, men ibland kan det finnas med lösningssvar från läraren.

 

Bra överblick i Fortnox

Kassören Julia jobbar med föreningens ekonomi. Tillsammans med ordförande har hon sista ordet om vad som ska köpas in. För att ta hand om ekonomin i VÄXT använder de Fortnox Bokföring och Fakturering.

– Det är så smidigt hos Fortnox – man kan få en bra koll på föreningen, se rapporter, och kolla tillbaka hur det gått förr. Det är så bra, för då kan jag snabbt jämföra hur mycket vi lagt tidigare på liknande saker.

Att vara med och driva en förening tycker Julia är superkul, lite för kul ibland.

– Jag försöker inte jobba för mycket men jag tycker det är så kul. Men jag försöker hålla mig till 2–3 timmar i veckan, men det går i perioder. Under nollningen jobbade jag mycket mer. Det är superkul att tillhöra en gemenskap och jag har fått träffa människor jag aldrig hade träffat annars. Det är dessutom en väldigt bra erfarenhet att ha med på cv:t.

 

Från papper till smidig digital bokföring

Julia har jobbat med bokföring tidigare, i familjeföretaget, men då på papper. I februari 2021 var första gången som hon började jobba med Fortnox program.

– Det var lite ovant att gå över till att arbeta digitalt med bokföring, men sedan insåg jag att det är så mycket skönare. Man kan till exempel gå tillbaka snabbt, klicka på rapportknappen och få fram ett resultat direkt. Och man kan skapa kundfakturor enkelt. Det är bara att skriva in förfallodatum och lite annat, sedan är det klart. Supersmidigt när det finns en färdig mall att använda. Tänk vad skönt att slippa Word. Det är minst lika smidigt med leverantörsfakturor, till exempel att man kan skanna in fakturan med mobilkameran.

Att arbeta i molnet och inte med papper underlättar för Julia. Hon kan jobba snabbare och enklare, med bättre tillgång.

– Jag blir bara irriterad när jag får en pappersfaktura, papper tar massa plats. I familjeföretaget körde vi allt på papper, det är så skönt nu när jag snabbt kan söka fram saker i Fortnox, istället för att ta fram en pärm och leta efter ett specifikt papper. Vi har haft julsittning nyligen och inför den ville jag se vad de betalade för en portion mat föregående år. Då kunde jag söka upp detta i Fortnox, vilket är superbra om man ska planera sin budget. Det hade aldrig funkat om jag skulle göra det med papper, det hade tagit väldigt lång tid. Att det är online är väldigt bra, det är heller inte lika lätt att radera något, som det till exempel är i Excel. Det är ingen risk att det blir fel i Fortnox, avslutar Julia.

Julia Gillsjö kassör i VÄXT

Relaterade artiklar

En bild på en kvinna som är omgiven av ballonger
Driva Företag|Kundberättelser|20 May 2022|Uppdaterad: 5 July 2022
Framåt och uppåt för Ballongverkstan med smarta kopplingar

Ballonger är verkligen urtråkigt! Så tänkte Pialena Ander när hon iklädd clownkostym delade ut ballonger på Vattenfestivalen i Stockholm 1992. Men mycket vatten har runnit under broarna sedan dess. Idag driver hon Ballongverkstan, Sveriges största ballongföretag och har varit med och skapat en ny bransch. Sedan 2021 använder hon Fortnox affärssystem, vilket gett henne mer tid till det hon brinner för – att utveckla verksamheten och ta fram smarta lösningar till sina kunder....

Fakturaköp underlättar tillväxten för Strömsdal kök

Sedan 1940-talet har Strömsdal Kök utanför Borås tillverkat och levererat högklassiga kök till den skandinaviska marknaden. Idag säljer de kök till Sverige, Norge, Danmark och Finland. 2010 valde Patrik Näsström, VD för Strömsdal Kök, Fortnox affärssystem, och sen dess har han aldrig tittat tillbaka. Särskilt nöjda är de med Fortnox nya tjänst Fortnox Fakturaköp.

Bättre kvittohantering på nolltid

Långtråkig och tidskrävande hantering av kvitton, vem vill syssla med det? Timewave vinkade hejdå till detta och sa hej till Fortnox Kvitto & Utlägg – en tjänst

Fakturera från Kuba – såklart!

Något som går hand i hand och lirar med Bizkits filosofi, digitalisering, är just Fortnox. De kan sköta ekonomin helt digitalt i molnet, var och när de vill,

Det går fort i hockey – men även för Brödernas

2018 började Brödernas snabba framgångssaga, en saga och burgare som har spridit sig över hela Sverige. Allt har gått i raketfart och siktet är just nu inställt på 100 restauranger. Företaget genomsyras av mycket idrottshjärta, driv och själ. Vi har pratat med Sebastian Idoff, en av de drivna själarna. För honom underlättar det mycket att jobba i en molnbaserad plattform som Fortnox.

De fick mer tid för rekrytering

Vindex är specialister på tillsättningar av konsulter och kandidater inom ekonomifunktionen, både rekryteringar och interimslösningar. Sedan 2017 har Fortnox

Från hästar till hästkrafter

Ebba är tjejen med bilkoll. Intresset föddes när hon skulle ta körkort. Att bara köra var inte tillräckligt, hon ville veta allt om hur bilar fungerade. Och på

Manuellt arbete ett minne blott

Om man behöver hjälp med sitt företags IT-lösningar, då kan man vända sig till Softwerk. Deras utvecklare hjälper till med ai och andra typer av lösningar, för

Kopplingen dubblade omsättningen

Sandbergs Järn gick från en butik till att öppna webbshop 2016. De kopplade ihop WooCommerce och Fortnox för att kunna automatisera och effektivisera sitt

Kopplingen sparade Arctic Group tid

Med Blikk minskade Arctic Group tiden som behövde läggas på administrativt arbete. Blikks koppling till Fortnox innebär en sömlös integration mellan systemen –

Här släpar inga fakturor

Växjö Bil & Släp AB är ett piggt företag som servar lastbilar och tyngre fordon med alltifrån reparationer och underhåll till ombyggnationer och lackering. De

Hon startar bolag på ett kick

Sjöson AB har startat många bolag genom åren, och för att göra detta har de valt en lite snabbare väg. De har valt att köpa färdiga bolag som finns redo på lager, nämligen lagerbolag – en produkt som Fortnox erbjuder sedan hösten 2021. "Vi har inte tid att skapa allt själva, det kan ta flera månader", säger Louice, ekonom på Sjöson.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

By contacting Fortnox, your personal information will be processed in accordance with Fortnox's Privacy Notice

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.