Fakturering|Driva Företag

Publicerad: 28 mars 2024|Senast uppdaterad: 2 april 2024

Trött på att jaga betalningar? Fakturaköp kan vara lösningen

En stark likviditet i företaget är en viktig förutsättning för tillväxt. Men långdragna eller sena betalningar på fakturor är för många företagare ett bekymmer som hindrar dem att uppnå sin fulla potential. Vi tar en titt på omfattningen av problemet i Sverige – och en lösning i form av Fortnox Fakturaköp.

I dagens snabbfotade och digitaliserade ekonomi spelar entreprenörerna en nyckelroll för att upprätthålla ett dynamiskt näringsliv. Trots det här är sanningen att långa betaltider och sena betalningar hämmar tillväxten i många av företagen. 

“Företag i Sverige spenderar i snitt 10 timmar i veckan på att jaga betalningar från kund.”  – Källa: European Payment Report, 2023

Utdragna betalningar har givetvis en skadlig effekt på ett företags likviditet. Sena betalningar har en betydande negativ effekt på tillväxt hos en fjärdedel (24%) av de svenska företagen, medan en femtedel (21 %) ser det som ett hot mot verksamhetens överlevnad. Detta enligt European Payment Report 2023 från Intrum, en årlig kartläggning kring sena betalningar.*

*70 procent av de svarande företagen representerade småföretag med färre än 50 anställda. 

Ingen gillar att vänta – det är dåligt för affärerna

Företag i Sverige spenderar i snitt 10 timmar i veckan på att jaga betalningar från kund. På årsbasis handlar det om 72 arbetsdagar som går åt till att skicka påminnelser eller ringa kunder, enligt ‘EPR’ 2023. Den här tiden skulle istället kunna användas för att utveckla affärerna och nå nya kunder.

“Utdragna betalningar har en diskret men skadlig effekt på ett företags likviditet.”

Givetvis finns en stor variation på tidsåtgången beroende på företagets storlek och reskontra. En sak verkar dock säker: utdragna eller sena betalningar tar fokus från verksamheten. 

Sälja fakturan frigör kapital vid rätt tillfälle

Intrums rapport visar att de vanligaste sätten som företag försöker motverka sena betalningar är förskottsbetalningar och kreditupplysningar på kunder.  En smart lösning är att sälja fakturor till ett finansieringsföretag. Det gör att du kan få betalt med en gång, istället för att vara beroende av kundens betalningsmönster. Att ha en sund likviditet är extra viktigt för tillverkande företag. Den här typen av företag måste ofta stå ute med pengar i flera månader (eller till och med kvartal) från ett inköpstillfälle till betalning från kund. 

Sälj dina kundfakturor med några klick, utan bindningstid eller fasta avgifter

Fakturafinansiering, eller factoring som det också kallas, har historiskt varit en tjänst för främst större industriföretag. Men utbudet för mindre företag har vuxit på senare år, inte minst tack vare digitala lösningar och nischade aktörer.

Oavsett vilken bransch man verkar inom, kan företagare idag nyttja smart fakturafinansiering för att stärka likviditeten, så länge man fakturerar kunder. Fakturaköp är en utmärkt tjänst när du behöver ett tillskott i kassan, men inte vill krångla till saker genom att ta ett lån eller förhandla om en checkkredit. Samtidigt löser du problemet med att behöva vänta på betalning.

Fortnox Fakturaköp, en naturlig del av din bokföring

Fortnox har nyligen lanserat marknadens kanske smidigaste lösning för fakturaköp. Om du har din bokföring i Fortnox så kan du stärka likviditeten precis när ett behov uppstår. Här är några av fördelarna med att sälja fakturor via Fortnox Fakturaköp.

 1. Smidigt: Helt integrerat i företagets bokföringsprogram

  När du skapar en faktura i Fortnox, kan du enkelt sälja den med en gång. Allt du behöver göra är att klicka ‘Sälj Fakturan’ så får du pengarna på ditt klientmedelskonto nästa arbetsdag, oftast inom 24 timmar. Du väljer själv precis vilka och hur många fakturor du vill sälja – och när du ska göra det. 

 2. Automatisk bokföring

  Spendera noll tid på bokföringen av fakturafinansiering. Vi bokför alla transaktioner och verifikat som berör fakturaköp automatiskt. Dessutom innebär vår träffsäkra bokföring sannolikt färre frågor och funderingar från din revisor eller redovisningsbyrå.

 3. Administrationen: Avklarad

  Fakturafinansiering medför ofta tidskrävande och tråkig administration för företag. Så är inte fallet när du säljer fakturor till Fortnox – vi har automatiserat de administrativa bitarna så att du kan fokusera mer på din verksamhet. 

  • Pengaflöden sköts smidigt i systemet

  • Oavsett om du säljer 1 eller 50 fakturor, ökar inte mängden administration

  • Du behåller dina kundrelationer. Det enda som förändras är att dina fakturor har en överlåtelsetext, och din kund betalar in pengarna till Fortnox.

 4. Prisvärt: Skapa momentum genom att slippa vänta 

Visst, att sälja en faktura kostar en liten slant. Men alternativkostnaden av att vänta på betalning i vissa fall upp till 120 dagar tenderar att vara mycket högre. För att inte tala om de otaliga timmar som går åt till att skicka påminnelser eller ringa till kunder. När du säljer dina fakturor till Fortnox frigör du dina kundfordringar med en gång – utan bindningstid eller fasta avgifter.

Avgift från 1% av fakturans värde, sätts individuellt för ditt företag.