“Fler har börjat förstå sitt varför” – trender och råd kring penningtvättslagen
Senast uppdaterad: 28 april 2025

– Betydligt fler har koll på regelverket idag och har kommit igång med sitt arbete, säger Lina Williamsson, Head of Regulatory, Risk & Sustainability på Fortnox.
Mer aktuellt än någonsin
De senaste årens förändringar och kravbild är en del av den fortsatta anpassningen till EU:s regelverk mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Och ämnet penningtvätt har blivit en het fråga i media, hos politiker, branschorganisationer och på mässor och föreläsningar. Inte minst kopplat till den ökade organiserade brottsligheten.
För redovisningskonsulten har det också blivit tydligare vad som förväntas och hur man ska hantera frågan.
– Det handlar exempelvis inte bara om att identifiera misstänkta företag, utan också att förstå hur den egna verksamheten kan utnyttjas samt när en transaktion är legitim eller potentiellt misstänkt, säger Lina.
På Fortnox jobbar man numera koncernövergripande med penningtvättsfrågan och ser det som ett arbete som behöver vara en integrerad del i verksamhetens alla delar. Fortnox håller också utbildningar för redovisningsbyråer – och intresset har varit stort.
– Vi märker att byråerna vill ha råd kring hur man praktiskt kan hantera olika situationer och komma vidare i arbetet, säger Lina Williamsson.
Högre krav och ett högre syfte
Och Länsstyrelserna, som är de som bedriver tillsyn mot redovisningsbyråer, har hittills varit tuffa i sina bedömningar – få byråer har klarat sig utan anmärkning.
– Det ställs höga krav helt klart. Men en viktig insikt är att redovisningskonsulter inte är poliser – deras roll är inte att utreda brott, utan att rapportera avvikande och misstänkta transaktioner och beteenden. Samtidigt har det också blivit tydligare att lagen också skyddar exempelvis byrån själv, från att utnyttjas av kriminella. Det blir konsekvensen av att arbeta strukturerat med åtgärder och kontroller, och är en viktig aspekt, säger Lina.
Det som också hänt den senaste tiden är enligt Lina att många byråer gått från att se arbetet som “ett måste”, för att klara sig undan Länsstyrelsens sanktioner, till att se det ur ett större perspektiv.
– Vi märker att fler byråer har hittat sitt “varför” och förstår hur man som byrå kan bidra till ett tryggare och sundare näringsliv. Och det är en positiv utveckling, avslutar Lina Williamsson.
Så kommer ni vidare, fem tips:
Utveckla och utvärdera interna rutiner för att upptäcka avvikande mönster och hantera misstänkta transaktioner.
Uppdatera den allmänna riskbedömningen. Lagen kräver att den ses över minst årligen, men den bör även uppdateras vid större förändringar i verksamheten.
Var extra uppmärksam på sådant som kan innebära en högre risk, exempelvis oväntade eller oklara förändringar, t.ex. ett aktieägartillskott som enligt kunden måste hanteras mycket skyndsamt. Använd en checklista för att identifiera avvikande transaktioner.
Nätverka och lär av andra byråer, särskilt om du tillhör en liten byrå utan möjlighet att ha egna experter. Diskutera hur ni hanterar utmaningar, såsom att avsluta kundrelationer eller rapportera misstankar.
Systemstöd är bra – men inte allt. Se digitala verktyg som bara ett stöd. I slutändan krävs också kunskap och sunt förnuft för att identifiera risker.
Mer om ämnet
- Erik Östman arbetar för enklare regler i Förenklingsrådet
- Är din redovisningsbyrå redo för framtiden?
- Byråer kan vara en positiv kraft i klimatomställningen
- Poddtips – Inspireras av framgångsrika entreprenörer
- Grattis Ekonomibolaget – Årets Framtidsbyrå 2024!
- Regeringen gick på vår linje – föreslår lagändring
- LEBA: “Bli ett med kunden”
- Så kommer AI förändra branschen
- Shane Lukas är branschgurun som älskar att ställa de svåra frågorna
- "Byråer har en jätteviktig roll i arbetet mot penningtvätt"