Bokföra Aktieägartillskott

Vanligtvis bokförs aktieägartillskott i kontogrupp 20 Eget kapital och konto 2093 Erhållna aktieägartillskott.

För att öka ett aktiebolags eget kapital kan dess aktieägare bidra med aktieägartillskott. Det kan till exempel användas om företaget planerar en nyinvestering eller är nära en konkurs . Aktiebolag riskerar konkurs om halva aktiekapitalet eller mer är förbrukat.

Aktieägartillskottet kan vara villkorat eller ovillkorat. Ett villkorat aktieägartillskott innebär att aktieägare bidrar med kapital som återbetalas någon gång i framtiden om vinstmedel i företaget finns. Vid ett villkorat aktieägartillskott bör ett dokument upprättas som kan fungera som ett bevis för kapitalbidraget. Ett villkorat tillskott kan också innehålla fler villkor, till exempel att tillskottet ska konverteras till aktier.

Ett ovillkorat aktieägartillskott är ett kapitalbidrag utan villkor. Det finns alltså ingen överenskommelse om att aktieägarkapitalet ska återbetalas.

Exempel på bokföring av aktieägartillskott

Ett aktiebolag har fått ett aktieägartillskott från en av företagets aktieägare. Bidraget är på 10 000 kronor. Bokföringen kan då se ut så här:

KontoDebetKredit
1930 – Bankkonto10 000 kr
2093 – Erhållna aktieägartillskott10 000 kr

Om ett villkorat aktieägartillskott ska återföras till aktieägaren kan bokföringen se ut så här:

KontoDebetKredit
1930 – Bankkonto10 000 kr
2093 – Erhållna aktieägartillskott10 000 kr

Observera att bokföringstipsen i det här avsnittet enbart är ett förslag, och det kan finnas fler sätt att hantera bokföringen av posten på. Är du osäker bör du alltid kolla upp med en sakkunnig, exempelvis en redovisningskonsult.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.