Bokföra Aktiekapital

För att få starta ett aktiebolag behöver man avsätta ett så kallat aktiekapital till bolaget, vilket i dagsläget ligger på minst 25 000 kronor. Detta bokförs på konto 2081 Aktiekapital.

Ett aktiebolag kan startas på flera olika sätt. Man kan antingen köpa upp ett bolag som redan existerar, eller registrera ett nytt aktiebolag hos Bolagsverket. Vilken metod man än väljer måste de som står som aktieägare dock tillskjuta ett aktiekapital för att balansera aktiebolagets räkenskaper. Ett registrerat aktiekapital är alltså den summa pengar som ägarna investerar i bolaget och i dagsläget ligger den lägsta möjliga summan på 25 000 kronor i ett privat aktiebolag och 500 000 kronor i ett publikt aktiebolag. I utbyte mot detta får aktieägarna aktier i bolaget.

Ett aktiebolag räknas som en juridisk person och ägarna av ett sådant bolag har inte något personligt betalningsansvar för bolaget förpliktelser. Det vägs istället upp mot kravet på aktiekapital, vilket ska fungera som en säkerhet för andra intressenter till bolaget. Ett aktiebolag försätts i konkurs om det egna kapitalet skulle komma att vara lägre än hälften av aktiekapitalet. I detta läge är  aktieägarna helt fria från personligt betalningsansvar.  

Bokföringen av aktiekapitalet är alltid den första verifikationen i det första räkenskapsåret. Man kan sedan sätta in nytt aktiekapital via olika typer av emissioner som till exempel fondemission, nyemission, utnyttjande av konvertibler och utnyttjande av teckningsoptioner. Aktiekapital räknas som eget kapital och bokförs därför i kontogrupp 20.

Exempel på bokföring av aktiekapital

Låt oss säga att du har registrerat ett aktiebolag hos Bolagsverket och ska sätta in ditt första aktiekapital. Aktiekapitalet ska då läggas in som en insättning eller ingående balans i bokföringen och bokföras på det datum som aktiebolaget registrerades enligt registreringsbeviset.

KontoDebetKredit
1930 – Bankkonto25 000 kr
2081 – Aktiekapital25 000 kr
Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.