Bokföra Återbetalning av skatt

Aktiebolag som ska få tillbaka skatt från Skatteverket börjar med att kreditera den totala summan på konto 2510 och debitera konto 1630 med samma belopp. Därefter krediteras konto 1630 och debiteras konto 1930.

Varje månad betalar företag in preliminärskatt till Skatteverket. Har man betalat för lite skatt när året är slut får man en betalningsuppmaning från Skatteverket, medan man om man betalat för mycket istället får en återbetalning av skatt. Både privatpersoner och företag har ett så kallat skattekonto hos Skatteverket och här hanteras och registreras alla skatter och avgifter som du får tillbaka av eller betalar

till Skatteverket. Bokföringen på ett skattekonto fungerar på samma sätt som vid ett vanligt tillgångskonto, till exempel företagskontot. När man flyttar pengar till kontot debiteras det, och när man drar pengar från kontot så krediteras det. 

Som tidigare nämnt kan man alltså få återbetalning av skatt om man har betalat in för mycket skatt. Skatteåterbäring är alltså pengar som man får tillbaka av Skatteverket om man har betalat in mer skatt löpande under året än den totala slutgiltiga skattekostnaden man räknar fram vid slutet av året. Bokföringen av återbetalning av skatt ser något annorlunda ut beroende på om man har en enskild firma eller ett aktiebolag . Som enskild firma får man tillbaka skatt till sitt privata konto, vilket innebär att återbetalningen ej ska bokföras. Vill man dock föra in pengarna i verksamheten kan man bokföra inbetalningen från det privata kontot som en egen insättning. Om man däremot har ett aktiebolag måste man börja med att boka bort från konto 2510 från balansräkningen genom att kreditera konto 2510 med det totala beloppet och debitera konto 1630 med samma belopp. Därefter bokför man återbetalningen genom att kreditera konto 1630 och debitera konto 1930.

Exempel bokföring skatteåterbäring aktiebolag

Nedan kommer ett bokföringsexempel på hur det ser ut när Skatteverket överför pengarna (1 000 kronor i vårt exempel) till ditt skattekonto, och när du flyttar över pengarna från ditt skattekonto till ditt företagskonto.

KontoDebetKredit
1630 – Avräkning för skatter och avgifter (skattekonto)1 000 kr
2510 – Skatteskulder1 000 kr
KontoDebetKredit
1630 – Avräkning för skatter och avgifter (skattekonto)1 000 kr
1930 – Företagskonto1 000 kr

Observera att bokföringstipsen i det här avsnittet enbart är ett förslag, och det kan finnas fler sätt att hantera bokföringen av posten på. Är du osäker bör du alltid kolla upp med en sakkunnig, exempelvis en redovisningskonsult.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.