Bokföra Återbetalning från leverantör

En återbetalning från en leverantör ska bokföras som inköpet, fast spegelvänt. Debet och kredit byter alltså plats och återbetalningen ska bokföras samma dag som pengarna kommer in på kontot.

Ibland händer det att man har köpt en vara eller tjänst som man inte är nöjd med och vill reklamera. Ofta försöker leverantören först åtgärda felet genom att skicka en ny vara, reparera den eller utföra tjänsten på nytt, men skulle inte det vara möjligt kan det behöva göras en återbetalning. Då skapar man en så kallad kreditfaktura där antingen hela eller delar av beloppet återbetalas. En kreditfaktura innebär helt enkelt att man kvittar ut den tidigare fakturan för att återbetala ett visst belopp. 

För leverantören som ska skapa kreditfakturan är det viktigt att veta vad som ska annulleras och inte samt vilka konteringar som ska göras. En kreditfaktura blir en så kallad minusfaktura där ett minusbelopp tar ut den ursprungliga summan. Det skapas därmed en negativ intäkt och en negativ försäljning hos leverantören. Krediteringen blir en debitering av intäkterna, vilket görs i kontoklass 3, och detsamma gäller för momsen.

Exempel på bokföring av återbetalning från leverantör

Ett företag har betalat en leverantörsfaktura för 20 000 kronor. Det ursprungliga verifikatet för betalningen av inköpet såg ut så här:

KontoDebetKredit
1930 – Bankkonto20 000 kr
2640 – Ingående moms4 000 kr
4010 – Inköp material och varor16 000 kr

På grund av ett fel med de levererade varorna betalas halva beloppet – 10 000 kronor – tillbaka till dig. Det nya verifikatet med återbetalningen ser då ut så här:

KontoDebetKredit
1930 – Bankkonto10 000 kr
2640 – Ingående moms2 000 kr
4010 – Inköp material och varor8 000 kr

Om hela beloppet hade återbetalats hade beloppen i det nya verifikatet varit detsamma som i det ursprungliga verifikatet.

Observera att bokföringstipsen i det här avsnittet enbart är ett förslag, och det kan finnas fler sätt att hantera bokföringen av posten på. Är du osäker bör du alltid kolla upp med en sakkunnig, exempelvis en redovisningskonsult.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.