Bokföra Påminnelseavgift

Påminnelseavgifter från leverantörer bokförs vanligen på konto 6990, och på konto 3591 när du själv skickat en påminnelseavgift som din kund betalar.

Läs mer om påminnelseavgift

Informationen i detta avsnitt riktar sig till dig som använder faktureringsmetoden som bokföringsmetod. Bokföringstipsen är enbart en rekommendation, och det kan finnas fler sätt att hantera bokföringen av posterna på. Är du osäker bör du alltid kolla upp med en sakkunnig, exempelvis en redovisningskonsult.

Bokföra påminnelse från leverantör

Om du inte har betalat en faktura till en leverantör efter att fakturans förfallodatum har passerat riskerar du att få en påminnelsefaktura. Påminnelsefakturor innehåller inte sällan en på förhand bestämd påminnelseavgift som du ska betala tillsammans med din övriga leverantörsskuld.

Ett konto som vanligtvis används för att bokföra påminnelseavgifter från leverantörer är 6990 Övriga externa kostnader.

Exempel: Påminnelseavgift leverantörsfaktura

Ditt företag har köpt verktyg värt 50 000 kronor på faktura från en leverantör. Av misstag glömmer du att betala fakturan i tid, och en vecka efter förfallodatum har passerat erhåller du en påminnelsefaktura från leverantören. Påminnelseavgiften är 60 kronor.

Originalfakturan är sedan tidigare bokförd på konto 2440 Leverantörsskulder enligt faktureringsmetoden. När påminnelsefakturan erhålls betalar du in leverantörsskulden tillsammans med påminnelseavgiften från företagets bankkonto. Kostnaden för verktyg är redan bokförd sedan tidigare när du bokförde originalfakturan.

KontoDebetKredit
1930 – Företagskonto50 060 kr
2440 – Leverantörsskulder50 000 kr
6990 – Övriga externa kostnader60 kr

Bokföra påminnelse till kund

Om det istället är din kund som är sen med en betalning till dig kan du skicka ut en påminnelsefaktura. Om ni på förhand har avtalat att du får ta ut en påminnelseavgift har du rätt att göra det – högst 60 kronor, enligt lag. Du får endast ta ut en påminnelseavgift per fordran. Får du inte betalt efter skickad betalningspåminnelse kan du skicka ett inkassokrav med en avgift upp till 180 kronor. Vid upprättande av en amorteringsplan får du ta ut 170 kronor som avgift.

Observera att påminnelseavgifter inte är belagda med moms. Däremot ska du redovisa påminnelsen i ruta 42 Övrig försäljning m.m. på momsdeklarationen. Se därför till att bokföringskontot du använder är märkt med rätt momskod i kontoplanen i ditt bokföringsprogram.

En inbetald påminnelseavgift bokförs vanligtvis i kontogrupp 35. I vårt exempel bokför vi intäkten på konto 3591 Förseningsavgifter ej moms.

Exempel: Påminnelseavgift kundfaktura

Du har fakturerat din kund och bokfört din kundfordran på konto 1510 Kundfordringar i vanlig ordning enligt faktureringsmetoden. Fakturans originalbelopp uppgår till 10 000 kronor inklusive moms.

Betalning dröjer, och efter fakturans förfallodatum skickar du ut en påminnelsefaktura med en påminnelseavgift à 60 kronor enligt överenskommelse på förhand. Kunden i fråga betalar följaktligen både fakturans originalbelopp samt påminnelseavgiften.

KontoDebetKredit
1930 – Företagskonto10 060 kr
1510 – Kundfordringar10 000 kr
3591 – Förseningsavgifter ej moms60 kr
Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.