Bokföra Ersättning för sjuklönekostnader

Ersättning för sjuklönekostnader bokförs vanligtvis på konto 3997 Sjuklöneersättning.

För arbetsgivare finns ett skydd mot sjuklönekostnader . Det innebär att arbetsgivare får ersättning från staten för höga sjuklönekostnader. För att få ersättning måste kostnaden överstiga ett visst belopp. Den högsta ersättningen som en arbetsgivare kan få är 250 000 kronor. Ersättningen bokförs som en övrig rörelseintäkt. Syftet med ersättning vid höga sjuklönekostnader är att uppmuntra arbetsgivare att våga anställa. Sjukfrånvaro kan nämligen vara en stor ekonomisk risk för en arbetsgivare, särskilt för ett litet och nyetablerat företag.

Om en anställd blir sjuk betalar arbetsgivaren ut sjuklön som vanligt. Detta bokförs normalt under kontoklass 7. Arbetsgivaren lämnar in en arbetsgivardeklaration till Skatteverket med ifylld sjuklönekostnad varje månad. I ruta 99 Total sjuklönekostnad fyller arbetsgivaren i uppgifter om sjuklönekostnaderna. Det inkluderar sjuklön från dag ett eller två till dag fjorton samt arbetsgivaravgift på sjuklönen. Via Skatteverket får sedan Försäkringskassan information om arbetsgivarens sjuklönekostnader och betalar ut ersättningen till arbetsgivarens skattekonto hos Skatteverket. En arbetsgivare behöver alltså inte ansöka om sjuklöneersättning. Ersättningen betalas ut en gång per år till arbetsgivarens skattekonto. En arbetsgivare kan ansöka om att få beloppet i förskott.

Exempel på bokföring av ersättning för sjuklönekostnader

Ett företag får tillbaka 20 000 kronor från Skatteverket för ersättningen för höga sjuklönekostnader. Summan sätts in på företagets skattekonto 1630 Skattekonto. En enskild firma använder istället konto 2012 Avräkning för skatter och avgifter. På kontoutdraget från Skatteverket står det: Kompensation för höga sjuklönekostnader.

Som motkonto kan konto 3997 Sjuklöneersättning användas, men även konto 3988 Erhållna offentliga bidrag för personal eller konto 3999 Övriga rörelseintäkter kan användas.

Bokföringen kan då se ut så här:

KontoDebetKredit
1630 – Skattekonto20 000 kr
3997 – Sjuklöneersättning20 000 kr

Utbetalningen från skattekontot till företagets bankkonto kan se ut så här:

KontoDebetKredit
1630 – Skattekonto20 000 kr
1930 – Bankkonto20 000 kr
Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.