Bokföra F-skatt

Bokföring av F-skatt i ett aktiebolag sker vanligtvis mot skattekontot 1630 och konto 2518 Betald F-skatt. I en enskild firma används ofta konto 2012 Avräkning för skatter och avgifter.

F-skatt är en företagsskatt som betalas in av företag som bedriver näringsverksamhet. Det är en preliminärskatt som i största möjliga mån ska överensstämma med den slutgiltiga skatten. I de flesta fall betalas F-skatten in månadsvis, runt den 12:e i varje månad.

Företag uppskattar och beräknar F-skatten som sedan fastställs av Skatteverket. Förändras inkomsten under året kan företag justera preliminärskatten, och efter bokslut och deklaration räknar Skatteverket ut den slutgiltiga skatten. Visar det sig då att ett företag betalat in för mycket skatt under året får företaget en skatteåterbäring. Om det i stället är tvärtom och företaget betalat in för lite skatt måste en restskatt betalas in.

Hur bokförs F-skatt?

Ett aktiebolag redovisar F-skatten genom att först bokföra själva betalningen till skattekontot 1630, och sedan bokföra händelsen på skattekontot genom att kreditera konto 1630 och debitera konto 2518 Betald F-skatt. 

I en enskild firma har man inget specifikt skattekonto för företaget, utan det är detsamma som det privata skattekontot. Om du använder företagets pengar för att betala F-skatt debiteras konto 2012 Avräkning för skatter och avgifter, och krediterar det betalkonto som används.

Observera att bokföringstipsen i detta avsnitt enbart är en rekommendation, och det kan finnas fler sätt att hantera bokföringen av posten på. Är du osäker bör du alltid kolla upp med en sakkunnig, exempelvis en redovisningskonsult.

Bokföra F-skatt aktiebolag

Nedan finns ett exempel på hur bokföringen kan se ut hos ett aktiebolag som fått besked från Skatteverket att F-skatten uppgår till 3 500 kr varje månad. I det första skedet bokförs F-skatten på skattekontot.

KontoDebetKredit
1930 – Bankkonto3 500 kr
1630 – Skattekonto3 500 kr

När företaget ska betala in F-skatten bokförs en minskning av skattekontot under kontogrupp 2510 Skatteskulder, till exempel på konto 2518 Betald F-skatt. Det är ofta bra att använda olika konton för att hålla isär F-skatten från andra skatter i bokföringen. Bokföringen kan då se ut så här:

KontoDebetKredit
1630 – Skattekonto3 500 kr
2518 – Betald F-skatt3 500 kr

När slutskattebeskedet kommer efter årsavslutet korrigeras den betalda preliminärskatten mot den slutliga skatten.

Bokföra F-skatt enskild firma

En enskild firma har fått besked att F-skatten uppgår till 3 500 kronor varje månad. Betalningen görs från företagskontot 1930, och F-skatten bokförs på konto 2012 Avräkning för skatter och avgifter.

KontoDebetKredit
1930 – Bankkonto3 500 kr
2012 – Avräkning för skatter och avgifter3 500 kr


Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.