Bokföra Fordonsskatt

För alla skattepliktiga fordon betalas fordonsskatt. Skatten kan bokföras på konto 5612 Försäkring och skatt för personbilar.

Fordonsskatt ska betalas av fordonets ägare för alla skattepliktiga fordon som inte är avställda. Som fordon räknas bland annat personbilar, lastbilar, motorcyklar, släpvagnar och bussar. Skatten betalas i förskott för ett år i taget. Om fordonsskatten överstiger ett visst belopp betalas den tre gånger per år. Slutsiffran på fordonets registreringsnummer bestämmer när skatten ska betalas in. 

Skattens storlek beror på en mängd faktorer, till exempel drivmedel, koldioxidutsläpp, fordonsslag och skattevikt. Även faktorer som hemkommun, kopplingsanordning och användningssätt kan påverka fordonsskatten. Fordonsskatten påverkas dock inte av hur mycket fordonet används. På fordonsskatt betalas ingen moms. Det är Transportstyrelsen som ansvarar för fordonsskatten på Skatteverkets vägnar.

Hur bokförs fordonsskatt?

Observera att bokföringstipsen i detta avsnitt enbart är en rekommendation, och det kan finnas fler sätt att hantera bokföringen av posten på. Är du osäker bör du alltid kolla upp med en sakkunnig, exempelvis en redovisningskonsult.

Bokföra fordonsskatt faktureringsmetoden

Redovisar du enligt faktureringsmetoden bokför du fordonsskatten vid två tillfällen, först när du får fakturan och sedan vid betalningstillfället.

Vi tar ett exempel. Tänk dig att du är ägare till en personbil och fordonsskatten uppgår till 2 000 kr. Ingen moms ska betalas på fordonsskatten. När du får betalningskravet från Transportstyrelsen kan redovisningen se ut så här: 

KontoDebetKredit
2440 – Leverantörsskulder2 000 kr
5612 – Försäkring och skatt för personbilar2 000 kr


När du sedan genomför betalningen kan bokföringen se ut så här:

KontoDebetKredit
1930 – Bankkonto 2 000 kr
2440 – Leverantörsskulder 2 000 kr

Bokföra fordonsskatt kontantmetoden

Redovisar du enligt kontantmetoden bokförs händelsen endast en gång, och det är när fordonsskatten betalas. Så här kan bokföringen se ut om fordonsskatten är 2 000 kr enligt kontantmetoden:

KontoDebetKredit
1930 – Företagskonto2 000 kr
5612 – Försäkring och skatt för personbilar2 000 kr


Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.