Bokföra Intern representation

Intern representation kan bokföras under kontogrupp 7630 på konto 7631 Personalrepresentation, avdragsgill eller 7632 Personalrepresentation, ej avdragsgill.

Ett företags representationskostnader är omkostnader som uppstår i samband med till exempel personalfester, kundluncher och enklare förtäring vid ett personalmöte. För att en aktivitet ska få räknas som en representationskostnad måste den gynna och ha ett direkt samband med företagets verksamhet. Intern representation riktar sig till företagets personal och extern representation riktar sig till bland annat kunder och leverantörer.

Momssatsen för representationen kan vara 25, 12, 6 eller 0 procent. Intern representation kan vara avdragsgill eller inte avdragsgill . Måltider är till exempel inte avdragsgilla men företaget har rätt att lyfta momsen för mat och alkoholfri dryck om värdet inte överstiger 300 kronor exklusive moms per person och tillfälle. Istället för att räkna på den faktiska kostnaden kan företaget göra ett schablonavdrag om 46 kronor per person om utgiften minst uppgår till 300 kronor. För alkoholhaltiga drycker gäller särskilda regler. Förfriskningar och enklare förtäring som inte ersätter en måltid är avdragsgilla om värdet är högst 60 kronor per person och tillfälle.

Vill du veta mer om representation? I vår guide om representation hittar du allt du behöver veta om olika regler, belopp och hur du vet vad som är avdragsgillt och inte.

Bokföring av avdragsgill intern representation

Ett företag bjuder fem anställda på fika. Det ersätter inte en måltid och är därför en avdragsgill representation. Fikat kostar 280 kr inklusive moms. Kostnaden för fikat överstiger inte 60 kr per person och därför kan avdrag göras för hela momsbeloppet. Så här kan bokföringen se ut:

KontoDebetKredit
1930 – Bankkonto280 kr
7631 – Personalrepresentation, avdragsgill250 kr
2641 – Ingående moms30 kr

Bokföring av ej avdragsgill intern representation

Om företaget istället bjudit de fem anställda på en middag i samband med en personalfest är kostnaden inte avdragsgill eftersom den ersätter en måltid. Middagen kostade 1 120 kronor inklusive moms och beloppet överstiger inte 300 kronor per person. Detta kan konteras så här:

KontoDebetKredit
1930 – Bankkonto1 120 kr
7632 – Personalrepresentation, ej avdragsgill1 000 kr
2641 – Ingående moms120 kr

Observera att bokföringstipsen i det här avsnittet enbart är ett förslag, och det kan finnas fler sätt att hantera bokföringen av posten på. Är du osäker bör du alltid kolla upp med en sakkunnig, exempelvis en redovisningskonsult.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.