Bokföra Kundfaktura

En kundfaktura bokförs enligt fakturametoden vid två tillfällen, när företaget skickar fakturan och när företaget får betalt för fakturan. Vanligtvis används konto 1510 Kundfordringar.

Det finns två bokföringsmetoder: kontantmetoden och faktureringsmetoden, ibland också kallad fakturametoden. Vid kontantmetoden bokförs kund- och leverantörsfakturor när fakturorna betalas. Vid faktureringsmetoden sker bokföringen i två steg: när en faktura skickas ut och sedan vid själva betalningstillfället. I samband med att utgående och inkommande fakturor bokförs redovisas också momsen. Den normala momssatsen är 25 procent, men momssats på tolv procent, sex procent och noll procent förekommer också. När ett företag omsätter mer än tre miljoner kronor måste faktureringsmetoden användas. Det är också praxis för aktiebolag att redovisa enligt faktureringsmetoden. Fördelen med faktureringsmetoden är att den ger en bättre överblick över företagets fordringar och skulder. Här ska vi ge exempel på hur kundfakturor kan redovisas enligt faktureringsmetoden. 

Läs mer om skillnaden mellan de båda metoderna här.

Många företag för också ett separat register, en så kallat kundreskontra, för att få en tydligare bild av företagets kundfordringar. Har du ett bra bokföringsprogram sker det per automatik.

Hur bokföra kundfakturor – exempel

I vårt exempel nedan ska ett företag fakturera ett annan företag för en produkt som kostar 1000 kr inklusive moms. Första steget, enligt faktureringsmetoden, är att boka fakturan som en fordran den dag fakturan skickas till kunden. Momsen ska bokföras i samband med försäljningen. I detta fall är momssatsen 25 procent. På fakturadagen kan då bokföringen se ut så här:

KontoDebetKredit
3001 – Försäljning inom Sverige, 25 % moms800 kr
2611 – Utgående moms på försäljning, 25 % 200 kr
1510 – Kundfordringar 1 000 kr

I steg två, enligt faktureringsmetoden, ska fordran bokas bort när kunden betalat fakturan. Vanlig kredittid på kundfordringar är 30 dagar.

KontoDebetKredit
1930 – Bankkonto1 000 kr
1510 – Kundfordringar1 000 kr

Få bokföringen av fakturor per automatik

Med Fortnox Fakturering kan du skapa fakturor och ta betalt av dina kunder, helt online på webben eller i mobilen. Mycket av bokföringen sker dessutom per automatik – både när du skapar din faktura och när kundens betalning kommer in på ditt bankkonto.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.