Bokföra Moms enskild firma

Vid bokföring av moms i enskilda firmor används vanligen konto 2650 Redovisningskonto för moms och konto 2012 Avräkning för skatter och avgifter.

En enskild firma som är momsregistrerad måste deklarera mervärdesskatt, alltså moms, vid köp och försäljning av varor och tjänster. Momssatsen för de flesta varor och tjänster är 25 procent. Några produkter, till exempel livsmedel och restaurang- och cateringtjänster, har 12 procent moms medan tidningar och kultur m.m. har 6 procent moms. 

Företag redovisar moms i en momsdeklaration till Skatteverket varje månad, varje kvartal eller en gång per år beroende på företagets omsättning. Vid försäljning redovisas utgående moms och vid inköp ingående moms. När momsen redovisats har företaget antingen en momsskuld eller en momsfordran. Vid en momsskuld är den utgående momsen större än den ingående momsen och företaget har en skuld till Skatteverket. Vid en momsfordran däremot är den ingående momsen större än den utgående momsen och företaget får istället tillbaka mellanskillnaden.

En enskild firma som inte är en egen juridisk person delar skattekonto med den enskilde företagaren. Enskilda firmor använder vanligtvis konto 2012 Avräkning för skatter och avgifter för bokföring av moms.

Exempel på bokföring av moms enskild firma

I den löpande bokföringen under momsperioden bokför den enskilda firman den utgående momsen vid försäljning i kredit på konto 2610, 2620 och 2630 beroende på momssats. Den ingående momsen vid inköp bokförs vanligtvis i debet på konto 2640 eller 2641.

När den enskilda firman ska lämna in momsredovisningen ska den utgående och den ingående momsen för hela perioden redovisas. Mellanskillnaden bokförs på konto 2650 Redovisningskonto för moms. Om en enskild firma har utgående moms på 2 000 kr och ingående moms på 1 000 kr har företaget en momsskuld och då kan konteringen kan se ut så här:

KontoDebetKredit
2610 – Utgående moms på försäljning, 25 %2 000 kr
2641 – Debiterad ingående moms1 000 kr
2650 – Redovisningskonto för moms1 000 kr

I det här fallet ska du alltså betala 1 000 kr till Skatteverket. Betalningen från ditt bankkonto till enskilda firmans skattekonto kan bokföras så här:

KontoDebetKredit
1930 – Bankkonto1 000 kr
2012 – Avräkning för skatter och avgifter1 000 kr

När Skatteverket drar skatten från skattekontot krediteras beloppet du förde över till konto 2012, samtidigt som din momsskuld nollas ut i debet på konto 2650.

KontoDebetKredit
2012 – Avräkning för skatter och avgifter1 000 kr
2650 – Redovisningskonto för moms1 000 kr

Observera att bokföringstipsen i det här avsnittet enbart är ett förslag, och det kan finnas fler sätt att hantera bokföringen av posten på. Är du osäker bör du alltid kolla upp med en sakkunnig, exempelvis en redovisningskonsult.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.