Bokföra Byggmoms

Försäljning av byggtjänster kan bokföras på konto 3231 Försäljning byggsektorn, omvänd byggmoms. Köp av byggtjänster kan bokföras på konto 4610 Byggtjänster samt 2614 Utgående moms och 2644 Ingående moms.

Omvänd byggmoms innebär att köparen redovisar, deklarerar och betalar in- och utgående moms, och inte säljaren som annars är brukligt. Det är alltså ingen momsfri försäljning utan handlar om en omvänd skattskyldighet. Regelverket finns för att förhindra skattefusk. 

Omvänd byggmoms gäller vid försäljning av olika byggtjänster och byggstädning. Det kan till exempel handla om mark- och grundarbeten samt bygg- och anläggningsarbeten. Omvänd byggmoms gäller också när ett företag hyr ut arbetskraft för att utföra dessa tjänster. I de fall material ingår i tjänsten ska omvänd skattskyldighet tillämpas på hela beloppet. Vid ren varuförsäljning gäller dock inte omvänd skattskyldighet. Omvänd byggmoms gäller inte heller när byggtjänster säljs till en icke momsregistrerad person. Då ska försäljningen redovisas som en momspliktig tjänsteförsäljning precis som vanligt.

Exempel på bokföring av omvänd byggmoms

Byggföretag A har sålt byggtjänster till företag B för 10 000 kronor. Byggföretaget A skickar en faktura på 10 000 kronor utan moms till företag B. Byggföretag A redovisar beloppet som försäljning av tjänster i momsdeklarationen.

KontoDebetKredit
1510 – Kundfordringar10 000 kr
3231 – Försäljning byggsektorn, omvänd byggmoms10 000 kr

Företag B betalar fakturan och redovisar fakturabeloppet samt betalar in den beräknade momsen på 2 500 kronor till Skatteverket. Normal momssats vid försäljning av byggtjänster är 25 procent. Så här kan bokföringen se ut om fakturametoden tillämpas:

KontoDebetKredit
2440 – Leverantörsskulder10 000 kr
4610 – Byggtjänster10 000 kr
4599 – Justering, omvänd moms10 000 kr
4425 – Inköp av tjänster 25 %10 000 kr
2614 – Utgående moms, omvänd skattskyldighet, 25 %2 500 kr
2644 – Ingående moms, omvänd momsskyldighet, 25 %2 500 kr

Observera att bokföringstipsen i det här avsnittet enbart är ett förslag, och det kan finnas fler sätt att hantera bokföringen av posten på. Är du osäker bör du alltid kolla upp med en sakkunnig, exempelvis en redovisningskonsult.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.