Bokföra Pensionssparande i aktiebolag

Vid bokföring av anställdas tjänstepension (pensionsförsäkring) i ett aktiebolag kan till exempel konton 7410 Premier för individuella pensionsförsäkringar, 7533 Särskild skatt för pensionskostnader samt 2514 Beräknad löneskatt på pensionskostnader användas.

Allmän pension

En företagare ansvarar själv för sitt pensionssparande. För att få allmän pension från staten måste den som driver ett aktiebolag ta ut lön och betala in skatter och arbetsgivaravgifter. Det är alltså lönen som företagaren tar ut som senare ger allmän pension. På lönen betalar aktiebolaget in en ålderspensionsavgift och en allmän pensionsavgift som en del av arbetsgivaravgiften till Skatteverket. För att tjäna in till allmän pension måste företagaren ha en årslön på minst 20 430 kronor (2022). Det finns även ett inkomsttak för pensionsrätten. Företagaren kan också ha rätt att göra ett avdrag för privat pensionssparande i sin deklaration om sparande sker i en pensionsförsäkring eller i ett individuellt pensionssparande. 

Tjänstepension

Den som är anställd har också ofta en tjänstepension. Det är en pension som arbetsgivaren betalar in för sina anställda. För att kompensera för utebliven tjänstepension bör en företagare spara mellan 4,5 och 6 procent av sin lön. En pensionsförsäkring genom ett tjänstepensionsavtal kan vara ett bra alternativ. Det är dock viktigt att hålla kolla på försäkringens avgifter. Många tilläggsförsäkringar är nämligen förknippade med olika avgifter i flera led.

Hur bokförs pensionssparande (tjänstepension)?

Pensionsförsäkringar är inte momsbelagda. Vid redovisningen bokför du summan för pensionsförsäkringen samt skatten för pensionsförmånerna till Skatteverket. Skattesatsen är 24,26 %. 

Observera att bokföringstipsen i detta avsnitt enbart är en rekommendation, och det kan finnas fler sätt att hantera bokföringen av posten på. Är du osäker bör du alltid kolla upp med en sakkunnig, exempelvis en redovisningskonsult.

Exempel på bokföring av pensionssparande

Vi tar ett exempel med ett aktiebolag som fått en faktura på 10 000 kr eller betalat in samma summa via autogiro till banken eller försäkringsbolaget. Redovisningen kan då se ut så här:

KontoDebetKredit
1930 – Bankkonto10 000 kr
7412 – Premier för individuella pensionsförsäkringar10 000 kr
7533 – Särskild skatt för pensionskostnader2 426 kr
2514 – Beräknad särskild löneskatt på pensionskostnader2 426 kr

I aktiebolagets skattedeklaration ska sedan den sammanlagda skatten redovisas.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.