Bokföra Särskild löneskatt

Särskild löneskatt betalas på pensionskostnader och vissa förvärvsinkomster och ersätter arbetsgivaravgifter och egenavgifter. Särskild löneskatt kan bokföras på konto 7530 Särskild löneskatt.

Läs mer om särskild löneskatt

Särskild löneskatt ersätter vanlig skatt på lön som annars betalas i form av egenavgifter eller arbetsgivaravgifter. Tanken bakom särskild löneskatt är att inkomst och annan ersättning för arbete och företagande ska beskattas. Man skiljer mellan särskild löneskatt på pensionskostnader och särskild löneskatt på vissa förvärvsinkomster. Särskild löneskatt på vissa förvärvsinkomster betalas på vissa ersättningar och inkomster som inte inkluderas i sociala avgifter. Särskild löneskatt på pensionskostnader betalas av arbetsgivare som erbjuder tjänstepension till sina arbetstagare samt av enskilda näringsidkare som gör avdrag för pensionssparande i näringsverksamheten. Skattesatsen för särskild löneskatt på pensionskostnader och särskild löneskatt på vissa förvärvsinkomster är 24,26 %.

Hur bokföra särskild löneskatt?

Här ska vi titta närmare på särskild löneskatt på pensionskostnader. Särskild löneskatt på pensionskostnader kan bokföras som kostnad på konto 7533 Särskild löneskatt för pensionskostnader och som skatteskuld på konto 2514 Beräknad särskild löneskatt på pensionskostnader. Ofta bokförs den särskilda löneskatten löpande i samband med att arbetsgivaren betalar in pensionskostnaderna, men beloppet kan också bokföras årsvis i samband med bokslutet.

Observera att bokföringstipsen i detta avsnitt enbart är en rekommendation, och det kan finnas fler sätt att hantera bokföringen av posten på. Är du osäker bör du alltid kolla upp med en sakkunnig, exempelvis en redovisningskonsult.

Exempel på bokföring av löneskatt

Vi tar ett exempel. Ett aktiebolag betalar in 1 000 kr i pensionsförsäkringspremier en månad och bokför då också den särskilda löneskatten på 242,60 kr (24,26 % av 1 000 kr). Konteringen kan då se ut så här:

KontoDebetKredit
1930 – Företagskonto1 000 kr
7410 – Pensionsförsäkringspremier1 000 kr
2514 – Beräknad särskild löneskatt på pensionskostnader242,60 kr
7533 – Särskild löneskatt för pensionskostnader242,60 kr


Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.