Bokföra Terminalglasögon

Terminalglasögon bokförs på konto 7690 Övriga personalkostnader eller konto 5480 Arbetskläder och skyddsmaterial.

Om du har ett synfel och arbetar framför en skärm mer än en timme om dagen är din arbetsgivare skyldig att betala för synundersökning och tillhandahålla dig ett par terminalglasögon. Terminalglasögon är utformade för att bidra till optimal syn och ergonomi vid arbete framför bildskärmar och är justerade för att passa avståndet mellan dig och skärmen. Du som anställd behöver inte förmånsbeskatta terminalglasögon och arbetsgivarens kostnad för dessa är dessutom avdragsgill . Detta gäller endast för terminalglasögon och närprogressiva glasögon, då de räknas som arbetsredskap. När du väljer ut ett par terminalglasögon eller ett par närprogressiva glasögon ska kostnaden för dessa vara rimliga, vilket innebär att du inte kan välja ut ett par märkesbågar.

Exempel på bokföring av terminalglasögon

Låt oss säga att en anställd börjar märka av att denne ser dåligt eller får huvudvärk vid jobb framför datorn. Arbetsgivaren ska då se till att den anställda, som arbetar framför en skärm mer än en timme varje dag, genomgår en synundersökning. Synundersökningen visar att den anställda har ett synfel och behöver terminalglasögon för att kunna utföra sitt arbete optimalt. En synundersökning för utprovning av terminalglasögon räknas inte som momspliktig, vilket innebär att hela beloppet bokförs på konto 7621 Sjuk- och hälsovård, avdragsgill. Så här kan bokföringen av synundersökningen se ut:

KontoDebetKredit
1930 – Bankkonto399 kr
7621 – Sjuk- och hälsovård, avdragsgill399 kr

I och med att synundersökningen visade på synfel är arbetsgivaren skyldig att tillhandahålla terminalglasögon till den anställde. De kostar 1 500 kronor inklusive moms. Arbetsgivaren väljer att bokföra kostnaden på konto 5480 Arbetskläder och skyddsmaterial. Bokföringen kan då se ut så här:

KontoDebetKredit
1930 – Bankkonto1 500 kr
5480 – Arbetskläder och skyddsmaterial1 200 kr
2641 – Ingående moms300 kr

Observera att bokföringstipsen i det här avsnittet enbart är ett förslag, och det kan finnas fler sätt att hantera bokföringen av posten på. Är du osäker bör du alltid kolla upp med en sakkunnig, exempelvis en redovisningskonsult.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.