Bokföra Välgörenhet

En gåva till ett välgörande ändamål bokförs förslagsvis på konto 6993 Lämnade bidrag och gåvor eller konto 6992 Övriga externa kostnader, ej avdragsgilla.

Många företag väljer att donera pengar till olika typer av välgörenhetsprojekt via hjälporganisationer som till exempel Stadsmissionen, Röda korset och Läkare utan gränser. Enligt Skatteverket är det en gåva som inte är skattemässigt avdragsgill . Kostnaden får alltså tas upp i företaget men företaget får inte göra något skatteavdrag för gåvan. Precis som för alla affärshändelser måste företaget ha en verifikation för gåvan som ska fungera som bokföringsunderlag. Det kan exempelvis vara ett kvitto eller en faktura.

Exempel på bokföring av välgörenhet

Ett aktiebolag har gett en gåva till en hjälporganisation. Gåvan betalas kontant, och enligt kvittot från organisationen uppgick gåvan till 10 000 kronor. Gåvan kan då bokföras så här:

KontoDebetKredit
1930 – Bankkonto10 000 kr
6993 – Lämnade bidrag och gåvor10 000 kr

Observera att bokföringstipsen i det här avsnittet enbart är ett förslag, och det kan finnas fler sätt att hantera bokföringen av posten på. Är du osäker bör du alltid kolla upp med en sakkunnig, exempelvis en redovisningskonsult.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.