Vad är Julgåva?

En julgåva till anställda är skattefri om marknadsvärdet inte överstiger 500 kronor inklusive moms (år 2023).

Skattefri eller skattepliktig julgåva

När en arbetsgivare ger en anställd en gåva är den normalt skattepliktig enligt Skatteverkets regler. Det finns dock några undantag och det är julgåvor, minnesgåvor och jubileumsgåvor. Dessa gåvor är nämligen skattefria om marknadsvärdet inklusive moms understiger ett visst belopp. Marknadsvärdet är det pris som varan eller tjänsten hade kostat om den anställda själv hade köpt den. Arbetsgivarens kostnader för att administrera gåvan ingår inte i gåvans värde. Inte heller eventuell transport- eller fraktkostnad av gåvan räknas till dess värde. 

Julgåvor för inkomstår 2023 är skattefria om marknadsvärdet är mindre än 500 kr inklusive moms. Gåvobeloppet är ett så kallat gränsbelopp. Det innebär att hela gåvan ska beskattas om gåvan kostar mer än 500 kr. Att julgåvor är skattefria under ett visst belopp betyder helt enkelt att arbetsgivaren inte betalar arbetsgivaravgifter på gåvorna, samt att den ingående momsen är avdragsgill. Det innebär också att den anställde inte förmånsbeskattas för gåvan. 

Andra regler som gäller för julgåvor till anställda är att gåvan måste ges till alla anställda eller till en större grupp av alla anställda. De anställda behöver dock inte få en likadan julgåva, men marknadsvärdet ska vara det samma. Gåvan får inte heller vara kontanter eller presentkort som kan bytas mot kontanter. Presentkort som kan bytas in mot en vara eller tjänst räknas dock som en avdragsgill julgåva.

Den som är anställd i sitt eget aktiebolag får ta emot en skattefri julgåva även om det inte finns fler anställda i bolaget. En enskild näringsidkare kan ge sina anställda julgåvor, men kan inte ge sig själv en julgåva.

Förslag på julgåvor

Det finns inget krav på att en arbetsgivare ska ge sina anställda en julgåva, men det kan vara ett bra sätt att visa sin uppskattning. Presentkort som kan lösas in mot en vara eller tjänst är ofta en bra julgåva, liksom olika typer av delikatesskorgar eller biobiljetter. En arbetsgivare kan också välja att skänka en summa till ett välgörande ändamål. Tänk dock på att om en anställd önskar ge motsvarande summa för julgåvan till en ideell organisation ska gåvan beskattas.

Julgåvor till kunder

Julgåvor till kunder är normalt inte avdragsgilla. Mindre och enklare representations- och reklamgåvor som har direkt anknytning till bolagets verksamhet kan dock vara avdragsgilla om värdet understiger 300 kr.

Lär dig mer om skatter och moms

Med rätt kunskaper om skatter och moms minimerar du riskerna för ditt företag – både risken att någonting blir fel och risken att du betalar för mycket eller för lite skatt. Vi har skapat en guide om skatter och moms om du vill lära dig mer.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.