Driva Företag|Bokföring

Publicerad: 27 mars 2020|Senast uppdaterad: 5 juli 2022

3 sätt för hur du sköter redovisningen – med eller utan redovisningsbyrå

Bokföring, redovisning och administration. Som småföretagare jublar du kanske inte; det var inte därför du startade företag. Men du vet att det är viktigt. Därför har du kanske ställt dig frågan: behöver mitt företag en redovisningsbyrå? Vi listar tre sätt för hur småföretag kan sköta bokföringen och redovisningen.

Varför redovisning?

En redovisning är en sammanställning och dokumentation över ditt företags ekonomiska information. Gällande lagar (till exempel årsredovisningslagen och bokföringslagen), rekommendationer och praxis ska följas när redovisningen görs. Utöver lagkravet finns det flera anledningar till att ha koll på siffrorna, bland annat för att kunna göra investeringar och planera verksamheten. En sak är viktig att komma ihåg: du är ytterst ansvarig för ditt företags bokföring och redovisning.

Redovisningskonsult och revisor – vad är skillnaden?

En revisors  roll är att granska ett bolags årsredovisning och bokföring samt att uttala sig om dessa på grundval av den genomförda granskningen. Vill du ha hjälp med den löpande bokföringen, moms, avstämningar eller med årsbokslutet utan krav på granskning av revisor, kan du anlita en redovisningskonsult .

Olika sätt att redovisa

Vi har listat tre olika sätt som ditt företag kan välja att sköta redovisningen på:

  • Du anlitar en redovisningsbyrå som gör den

  • Du gör den själv

  • Du gör den tillsammans med en redovisningskonsult

1. Låt redovisningsbyrån sköta (nästan) allt

Du kan lägga mer energi på din verksamhet och det du brinner för, när en expert inom området håller stenkoll på ditt företags ekonomi och sköter redovisningen. Du får helt enkelt mer tid över till annat, men din löpande ekonomiska överblick över företaget blir något mindre; du är inte delaktig i redovisningen eftersom den fullständigt lagts över till en redovisningsbyrå.

Att anlita en redovisningsbyrå är en avlastning för många småföretagare, men betyder inte att du kan släppa ansvaret. Därför blir valet av redovisningsbyrå särskilt viktigt att fundera på eftersom ni kommer att ha en tät kontakt med varandra.

2. Molnbaserad och automatiserad redovisning på egen hand

Med hjälp av ett molnbaserat ekonomisystem kan stora delar av det administrativa arbetet skötas digitalt och automatiserat. Du kan skapa ett helt digitalt arbetssätt som sparar tid och är flexibelt, eftersom du kan sköta din bokföring var du än befinner dig. Tack vare rapporter kan du se hur ditt företag mår, och snabbt få underlag för att ta de beslut som kan driva ditt företag framåt.

Även i ett smart system behöver du själv hålla koll på bestämmelser och regler som rör bokföringen. Om du känner dig osäker på vilka regler som gäller och hur ditt företag behöver förhålla sig till dem, kan det vara en idé att fundera på att samarbeta med en redovisningskonsult istället för att sköta allt själv.

3. Samarbeta med redovisningskonsult sparar tid

Med ett modernt ekonomisystem kan du, lite förenklat, plocka russinen ur kakan genom att samarbeta med en konsult; du slipper hantera all administration, behåller insynen i ekonomin, och får en rådgivare med expertkompetens. Både du och konsulten har tillgång till samma underlag, i samma program, på samma plats – i molnet, så klart.

Fördelen med ett molnbaserat samarbete är att ni slipper skicka fakturor och kvitton mellan er, och du kan med några klick se hur företaget mår. Ni skapar en skräddarsydd lösning för vem som hanterar vad, och delar på arbetsuppgifterna efter behov; pärmar och papper ersätts av en plattform för samarbete.

Så, vad ska du välja?

Svaret är helt enkelt att det beror på. Hur stort behovet av en redovisningsbyrå är skiftar från fall till fall, från företag till företag. Är du osäker på vad som gäller och hur det ska göras, och känner att du vill lägga din tid på annat, är ett samarbete med en redovisningsbyrå ett smart val. Oavsett vad du väljer är fördelarna många med att sköta bokföringen digitalt.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.