Driva Företag|19 november 2019|Uppdaterad: 5 juli 2022

Bästa tipsen för dig som är soloföretagare

Soloföretagare som driver en gård står ute på en åker.
Det finns många fördelar med att driva soloföretag, även kallat enmansföretag. Men vad är soloföretag egentligen? Jo du jobbar helt ensam i ditt företag och du kan styra helt över dig själv. En soloföretagare väljer hellre att arbeta själv och samarbeta med andra företag, istället för att ansvara för några anställa. För många är det skönt att jobba helt ensam, men det betyder inte att det alltid är lätt. Du har nämligen ingen att bolla saker med. Därför ger vi dig 9 tips för att förenkla vardagen.

Tackla ensamheten

Att vara soloföretagare kan många gånger kännas väldigt ensamt. Du sitter där på ditt lilla kontor och har inga kollegor att prata med och bolla idéer med. Men som en tröst mitt i ensamheten så det finns det olika mötesplatser för dig som driver ett enmansföretag. Det finns bland annat co-working spaces där företagare träffas för att jobba, under olika långa perioder. Du kan också bryta ensamheten genom att byta miljöer då och då, som att sätta dig och jobba på ett café.

Nätverka för att hitta nya kontakter

För att bolla idéer, få ny energi, hitta nya kunder och leverantörer kan det vara bra att gå på nätverkskvällar och workshops. Spana in vad som finns i just din stad. Du kan exempelvis hitta nya kontakter via Almi, kommunens näringslivskontor eller Linkedin.

Få koll på din SGI

Att vara soloföretagare kan vara väldigt skönt och flexibelt, det är ingen som bryr sig om du vabbar eller inte börjar jobba klockan halv åtta. Det viktigaste är att jobbet blir gjort. Tänk bara på att du måste ha koll på din SGI (sjukpenninggrundande inkomst). Vilket bestämmer hur mycket pengar du kan få när du är föräldraledig eller vabbar. Läs mer hos Försäkringskassan om SGI

Spara till pensionen

Många företagare glömmer bort att spara i tid. Tänk på att avsätta en viss summa så du klarar dig under pensionen, och om du vill ha lika hög pension som anställda. Som soloföretagare får du den statliga pensionen men sedan får många anställda även tjänstepension av arbetsgivaren. Man säger att runt fem procent av lönen bör sparas varje månad för att få ut ungefär lika mycket som de med tjänstepension.

Få stenkoll på bokföringen

Se till att ha superkoll på regler kring bokföring eftersom det finns krav på att alla måste bokföra. Om du tycker att bokföring känns svårt kan du alltid ta hjälp av en redovisningsbyrå. Vi på Fortnox kan med vårat bokföringsprogram också hjälpa dig. Som ensam i företagandet kan det underlätta för dig om du inte behöver sitta så mycket med bokföring och annat kring ekonomin. Med Fortnox olika program kan du få mer tid för annat. Läs mer här

Ta reda på om du kan få avdrag för hemmakontor

Om du driver eget företag hemma i din bostad finns det möjlighet till avdrag för kontor/kontorslokal. Du måste dock uppfylla vissa krav först, exempelvis att bostaden måste vara större än vad som hade krävts om den skattskyldiga inte hade varit tvungen att ha ett arbetsrum, eller att arbetsrummet inte får ingå i bostadsutrymmet. Läs mer hos Skatteverket om avdrag för hemmakontor

Försäkra ditt företag

Som egenföretagare är du inte försäkrad på samma sätt som en vanlig anställd. Det kan därför vara bra att kika på någon form av försäkring som täcker upp för t.ex. sjukdom, skador och inkomstbortfall.

Fakturera direkt och få koll på betalningarna

Se till att du får betalt för det du gjort, fakturera därför alltid direkt efter ett jobb. Följ hela tiden upp vilka av dina kunder som inte har betalat och skicka påminnelser. Om kunden ändå inte betalar kan du skicka inkassokrav. Känner du att du inte hinner med att hålla koll på kundernas betalningar, kan Fortnox hjälpa dig med tjänsten.

Fakturaservice. Vi tar hand om faktureringen från distribution tills att fakturan är betald och bokförd. Vi ser till att din kund får fakturan, vi skickar påminnelser om det behövs och markerar fakturan som betald när pengarna kommit in. Skönt va? Då kan du fokusera på annat i ditt företag som är roligare.

Utbilda dig

När du driver enmansföretag och är din egen chef kommer du inte ha någon som erbjuder dig vidareutbildning. För att fortsätta göra affärer och driva vidare ditt företag är det en stor fördel om du fortsätter lära dig saker. Du kan exempelvis spana in Studieförbundet för att lära dig mer om design eller marknadsföring. Om du är Fortnoxkund kan du alltid lära dig mer om exempelvis lön eller bokföring. Se vårt utbud här

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.