Fakturering|Kundberättelser

Publicerad: 30 september 2019|Senast uppdaterad: 30 januari 2023

Fakturaköp är räddningen vid långa ledtider

Med ledtider på flera veckor behöver Hardface i Karlskoga sälja fakturor för att förbättra likviditeten och företagets kassaflöde. Fortnox fakturatjänster låter företagen själva avgöra vad de ska göra med varje enskild faktura. – Den fakturaköpstjänsten jag hade tidigare var mer stelbent. Nu kan jag själv välja om vi ska sälja, belåna eller skicka en faktura direkt till kund. Tidigare har vi inte haft de valen utan bara kunnat sälja, säger Leif Gustafsson, VD på Hardface.

Hardface i Karlskoga arbetar främst med trading där de säljer produkter och tekniska lösningar till kunder. Produkterna köps ofta in från Asien, vilket innebär att ledtiderna kan bli väldigt långa för företaget.

– I bästa fall kan det vara så att vi behöver betala 100 procent innan de levererar från Kina, i värsta fall måste vi betala innan tillverkningen startar. Därifrån går det mesta på båt, vilket innebär att det tar ytterligare cirka sex veckor innan produkterna kommer fram till vår godsmottagning. Sedan ska det vidarebefordras till våra kunder och i bästa fall har vi sedan en betalning 30 dagar senare. Det blir därför väldigt långa ledtider där vi ligger ute med pengar, förklarar Leif Gustafsson.

För att förbättra likviditeten och kassaflödet har Hardface börjat använda sig av Fortnox fakturatjänster där de själva kan välja vad de vill göra med fakturan; skicka den till kund, sälja den eller belåna den.

– Det som är bra med Fortnox fakturatjänster är att man kan välja vad man vill göra med varje enskild faktura. Vi använder alla de olika lösningarna.
 

Fakturaköp utan dolda avgifter

Fakturaköp började Fortnox erbjuda i egen regi i maj 2019. Fakturaköp innebär att företaget helt och hållet säljer sin faktura och därmed slipper risken med den. Fortnox garanterar att man har pengarna på kontot inom 24 timmar och därmed kan företagen snabbt öka likviditeten i bolaget. I Fortnox Fakturaköp finns dessutom inga dolda avgifter eller fasta kostnader. Tjänsten är populär då den ger företag utrymme att agera på möjligheter eller behov som uppstår, till exempel för att göra investeringar eller av andra skäl.

– För oss är det en självklarhet att använda fakturaköp då det är ett väldigt bra verktyg för att kunna hantera våra långa ledtider. Det är ganska stora pengar vi får ligga ute med, säger Leif Gustafsson.
 

Nöjd med supporten från Fortnox

Innan Fortnox införde tjänsten Fakturaköp genomförde de en pilotstudie. Hardface i Karlskoga var med redan i studien och tycker att Fortnox verkligen lyssnade och tillgodosåg alla önskningar Hardface hade.

– Tidigare hade vi en annan fakturaköptjänst, men den var mycket mer stelbent. Vår bank kan också hjälpa till med fakturaköp, men de kräver då att vi ska sälja alla våra fakturor och det är jag inte intresserad av. Nu väljer vi exakt vilka fakturor vi vill sälja. I fakturatjänsten hos Fortnox kan man även välja att skicka fakturor direkt till kund eller belåna dem.

– Jag gillar Fortnox fakturatjänst då jag får väldigt bra support. Det är enkelt att nå folk på Fortnox. Man får ett snabbt och väldigt bra bemötande.
 
 
Vill du ha bättre växtkraft i din verksamhet? Läs mer om våra smarta finansieringstjänster här

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.