Fakturering|Kundberättelser|30 September 2019|Uppdaterad: 5 July 2022

Fakturaköp är räddningen vid långa ledtider

Med ledtider på flera veckor behöver Hardface i Karlskoga sälja fakturor för att förbättra likviditeten och företagets kassaflöde. Fortnox fakturatjänster låter företagen själva avgöra vad de ska göra med varje enskild faktura. – Den fakturaköpstjänsten jag hade tidigare var mer stelbent. Nu kan jag själv välja om vi ska sälja, belåna eller skicka en faktura direkt till kund. Tidigare har vi inte haft de valen utan bara kunnat sälja, säger Leif Gustafsson, VD på Hardface.

Hardface i Karlskoga arbetar främst med trading där de säljer produkter och tekniska lösningar till kunder. Produkterna köps ofta in från Asien, vilket innebär att ledtiderna kan bli väldigt långa för företaget.

– I bästa fall kan det vara så att vi behöver betala 100 procent innan de levererar från Kina, i värsta fall måste vi betala innan tillverkningen startar. Därifrån går det mesta på båt, vilket innebär att det tar ytterligare cirka sex veckor innan produkterna kommer fram till vår godsmottagning. Sedan ska det vidarebefordras till våra kunder och i bästa fall har vi sedan en betalning 30 dagar senare. Det blir därför väldigt långa ledtider där vi ligger ute med pengar, förklarar Leif Gustafsson.

För att förbättra likviditeten och kassaflödet har Hardface börjat använda sig av Fortnox fakturatjänster där de själva kan välja vad de vill göra med fakturan; skicka den till kund, sälja den eller belåna den.

– Det som är bra med Fortnox fakturatjänster är att man kan välja vad man vill göra med varje enskild faktura. Vi använder alla de olika lösningarna.
 

Fakturaköp utan dolda avgifter

Fakturaköp började Fortnox erbjuda i egen regi i maj 2019. Fakturaköp innebär att företaget helt och hållet säljer sin faktura och därmed slipper risken med den. Fortnox garanterar att man har pengarna på kontot inom 24 timmar och därmed kan företagen snabbt öka likviditeten i bolaget. I Fortnox Fakturaköp finns dessutom inga dolda avgifter eller fasta kostnader. Tjänsten är populär då den ger företag utrymme att agera på möjligheter eller behov som uppstår, till exempel för att göra investeringar eller av andra skäl.

– För oss är det en självklarhet att använda fakturaköp då det är ett väldigt bra verktyg för att kunna hantera våra långa ledtider. Det är ganska stora pengar vi får ligga ute med, säger Leif Gustafsson.
 

Nöjd med supporten från Fortnox

Innan Fortnox införde tjänsten Fakturaköp genomförde de en pilotstudie. Hardface i Karlskoga var med redan i studien och tycker att Fortnox verkligen lyssnade och tillgodosåg alla önskningar Hardface hade.

– Tidigare hade vi en annan fakturaköptjänst, men den var mycket mer stelbent. Vår bank kan också hjälpa till med fakturaköp, men de kräver då att vi ska sälja alla våra fakturor och det är jag inte intresserad av. Nu väljer vi exakt vilka fakturor vi vill sälja. I fakturatjänsten hos Fortnox kan man även välja att skicka fakturor direkt till kund eller belåna dem.

– Jag gillar Fortnox fakturatjänst då jag får väldigt bra support. Det är enkelt att nå folk på Fortnox. Man får ett snabbt och väldigt bra bemötande.
 
 
Vill du ha bättre växtkraft i din verksamhet? Läs mer om våra smarta finansieringstjänster här.

Relaterade artiklar

Fakturering|10 July 2019|Uppdaterad: 5 July 2022
Fakturera digitalt i sommar

Sommaren är en period då många missar att betala fakturor, på grund av att ingen är på plats för att öppna posten. För dig som småföretagare finns det därför...

Framåt och uppåt för Ballongverkstan med smarta kopplingar

Ballonger är verkligen urtråkigt! Så tänkte Pialena Ander när hon iklädd clownkostym delade ut ballonger på Vattenfestivalen i Stockholm 1992. Men mycket vatten har runnit under broarna sedan dess. Idag driver hon Ballongverkstan, Sveriges största ballongföretag och har varit med och skapat en ny bransch. Sedan 2021 använder hon Fortnox affärssystem, vilket gett henne mer tid till det hon brinner för – att utveckla verksamheten och ta fram smarta lösningar till sina kunder.

Fakturaköp underlättar tillväxten för Strömsdal kök

Sedan 1940-talet har Strömsdal Kök utanför Borås tillverkat och levererat högklassiga kök till den skandinaviska marknaden. Idag säljer de kök till Sverige, Norge, Danmark och Finland. 2010 valde Patrik Näsström, VD för Strömsdal Kök, Fortnox affärssystem, och sen dess har han aldrig tittat tillbaka. Särskilt nöjda är de med Fortnox nya tjänst Fortnox Fakturaköp.

Bättre kvittohantering på nolltid

Långtråkig och tidskrävande hantering av kvitton, vem vill syssla med det? Timewave vinkade hejdå till detta och sa hej till Fortnox Kvitto & Utlägg – en tjänst

Fakturera från Kuba – såklart!

Något som går hand i hand och lirar med Bizkits filosofi, digitalisering, är just Fortnox. De kan sköta ekonomin helt digitalt i molnet, var och när de vill,

Det går fort i hockey – men även för Brödernas

2018 började Brödernas snabba framgångssaga, en saga och burgare som har spridit sig över hela Sverige. Allt har gått i raketfart och siktet är just nu inställt på 100 restauranger. Företaget genomsyras av mycket idrottshjärta, driv och själ. Vi har pratat med Sebastian Idoff, en av de drivna själarna. För honom underlättar det mycket att jobba i en molnbaserad plattform som Fortnox.

Studenterna växer med VÄXT

På 80-talet startade den ideella föreningen VÄXT – Växjöteknologerna, på Linnéuniversitetet. 2022 står föreningen stadigt kvar och växer sig starkare och

De fick mer tid för rekrytering

Vindex är specialister på tillsättningar av konsulter och kandidater inom ekonomifunktionen, både rekryteringar och interimslösningar. Sedan 2017 har Fortnox

Från hästar till hästkrafter

Ebba är tjejen med bilkoll. Intresset föddes när hon skulle ta körkort. Att bara köra var inte tillräckligt, hon ville veta allt om hur bilar fungerade. Och på

Manuellt arbete ett minne blott

Om man behöver hjälp med sitt företags IT-lösningar, då kan man vända sig till Softwerk. Deras utvecklare hjälper till med ai och andra typer av lösningar, för

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

By contacting Fortnox, your personal information will be processed in accordance with Fortnox's Privacy Notice

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.