Bokföra Glasögon

Terminalglasögon kan bokföras på konto 5480 Arbetskläder och skyddsmateriel.

Terminalglasögon är glasögon speciellt tillverkade och utprovade för att passa arbete framför en skärm. Om en anställd behöver glasögon för att klara av sitt arbete framför en datorskärm kan arbetsgivaren tillhandahålla dessa utan att den anställde blir förmånsbeskattad . Företagets kostnad för terminalglasögonen är avdragsgill . Det är bara terminalglasögon som är avdragsgilla, inga andra typer av glasögon. Ett par terminalglasögon anses nämligen vara ett arbetsredskap, och för att kunna få ett par terminalglasögon ska den anställda arbeta minst en timme om dagen framför en skärm. Även så kallade närprogressiva glasögon kan bekostas av en arbetsgivare och är då avdragsgilla. Kostnaden för ett par terminalglasögon eller ett par närprogressiva glasögon ska vara rimliga. Det innebär att den anställde inte ska välja ett par märkesbågar.

Exempel på bokföring av glasögon

Ett företag erbjuder en anställd som arbetar framför datorn flera timmar varje dag ett par terminalglasögon. Terminalglasögonen kostar 2 000 kronor inklusive moms. Företaget väljer att bokföra kostnaden på konto 5480 Arbetskläder och skyddsmaterial. Bokföringen kan då se ut så här:

KontoDebetKredit
1930 – Bankkonto2 000 kr
5480 – Arbetskläder och skyddsmaterial1 600 kr
2641 – Ingående moms400 kr

I samband med utprovandet av ett par terminalglasögon ingick en obligatorisk synundersökning. Arbetsgivaren står även för undersökningskostnaden. Synundersökningen i samband med terminalglasögon är inte momspliktig. Bokföringen kan ske med konto 7621 Sjuk- och hälsovård, avdragsgill. I exemplet ovan kostade synundersökningen 299 kronor. Bokföringen kan då se ut så här:

KontoDebetKredit
1930 – Bankkonto299 kr
7621 – Sjuk- och hälsovård, avdragsgill299 kr
Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.