Bokföra Hyrbil

Hyra av bil bokförs vanligtvis på konto 5820 Hyrbilskostnader. Halva momsen får lyftas.

Ett företag kan behöva hyra en bil för bland annat kundbesök, leverantörsbesök, kurstillfällen eller om företagets ordinarie bil är på en verkstad för reparation. När företaget ska redovisa bilhyran får inte hela momsbeloppet lyftas. Enligt Skatteverkets bestämmelser är endast halva momsen avdragsgill. Det innebär att halva momsen ska bokföras på samma konto som kostnaden för att hyra bilen och att resterande del ska bokföras på momskontot.

Om du leasar bilen krävs det att du använder bilden i mer än ringa omfattning – mer än 100 mil per år – för att du ska få göra avdrag för halva momsen. Läs mer om bokföring av leasingbil här.

Vid korttidshyra vid en tjänsteresa har du rätt att göra avdrag för halva momsen, utan krav på att använda bilen i mer än 100 mil.

Exempel på bokföring av hyrbil

Ett företag har korttidshyrt en bil för en tjänsteresa. Betalningen på 6 000 kronor för hyrbilen görs via ett betalkort kopplat till företagets bankkonto. Bilhyran kan bokföras på konto 5820 Hyrbilskostnader. Momssatsen är 25 procent. Hela momsbeloppet är 1 200 kronor. Halva beloppet bokförs på samma konto som hyrbilen och andra momshalvan är avdragsgill och bokförs på konto 2641 Ingående moms. Bokföringen kan då se ut så här:

KontoDebetKredit
1930 – Bankkonto6 000 kr
5820 – Hyrbilskostnader5 400 kr
2641 – Ingående moms600 kr

När hyrbilen återlämnas till biluthyrningsfirman får företaget ett kvitto på bensinkostnaderna. I detta fall uppgår bensinkostnaderna till 1 600 kronor. Kostnaden för bensinen kan bokföras på konto 5611 Drivmedel för personbilar. Hela beloppet är avdragsgillt. Bokföringen kan se ut så här:

KontoDebetKredit
1930 – Bankkonto1 600 kr
5611 – Drivmedel för personbilar1 280 kr
2641 – Ingående moms320 kr
Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.