Bokföra Milersättning

Bokföring av milersättning i ett aktiebolag sker vanligtvis mot konto 7331 skattefri bilersättning och konto 7332 skattepliktiga bilersättningar.

Vid resor i arbetet där du till exempel använder egen bil har du rätt till milersättning . Beloppet av milersättningen påverkas av bilens drivmedel samt om du äger bilen själv eller om det är en förmånsbil. Ersättningen kan vara både skattefri och skattepliktig. Om milersättningen som betalas ut är högre än 25 kronor – Skatteverkets schablonbelopp, blir den del som överstiger beloppet skattepliktig. När du ska räkna ut milersättningen multiplicerar du antalet mil med beloppet för milersättning.

Exempel bokföring av milersättning

Bokföra skattefri bilersättning

Du har varit på arbetsresa och kört 50 mil med din egen bil. Beloppet för resor inom arbetet med egen bil ligger på 25 kronor per mil. För att räkna ut den skattefria milersättningen multiplicerar du 50 mil x 25 kr =1250 kronor. När du betalar ut milersättningen kan bokföringen se ut såhär:

KontoDebetKredit
7331 – Skattefri bilersättning1250 kr
1930 – Bankkonto1250 kr

Bokföra skattepliktig bilersättning

Du har varit på en liknande arbetsresa som ovan, där du kört 50 mil med egen bil. Men har en ersättning högre än Skatteverkets belopp – i det här fallet 30 kronor per mil. För att räkna ut den totala milersättningen multiplicerar du 50 mil x 30 kr = 1500 kronor. Av dessa 1500 kronor är 1250 kronor skattefritt och resterande 250 kronor är skattepliktiga. När du betalar ut milersättningen kan bokföringen se ut såhär:

KontoDebetKredit
7331 – Skattefri bilersättning1250 kr
7332 – Skattepliktiga bilersättningar250 kr
1930 – Bankkonto1500 kr

Observera att bokföringstipsen i det här avsnittet enbart är ett förslag, och det kan finnas fler sätt att hantera bokföringen av posten på. Är du osäker bör du alltid kolla upp med en sakkunnig, exempelvis en redovisningskonsult.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.