Bokföra Moms

Ingående moms bokförs på konto 2640 och utgående moms bokförs på konto 2610, 2620 och 2630, beroende på momssats.

Ett företag som är momspliktigt måste momsregistreras samt deklarera och betala moms. Moms är en mervärdesskatt som betalas vid köp av varor och tjänster. Olika varor och tjänster har olika momssatser. I de flesta fall gäller 25 procent moms. En del varor har 12 procent moms, till exempel livsmedel, restaurang- och cateringtjänster och camping, medan t.ex. tidningar, kultur och idrott har 6 procent moms. 

Vid privata köp är moms normalt inräknad i priset medan företag vanligtvis måste lägga på moms vid försäljning, utgående moms , och vid inköp, ingående moms . Utgående moms redovisas löpande som en skuld till Skatteverket medan ingående moms löpande redovisas som en fordran och dras av från den utgående momsen vid momsredovisningen.

Företag ska redovisa moms till Skatteverket varje månad, kvartal eller en gång per år beroende på hur stor omsättning företaget har. Om den utgående momsen, det vill säga den moms du fått in via din försäljning, är större än den ingående momsen, den momsen du betalat vid inköp, ska du betala mellanskillnaden till Skatteverket. Om den ingående momsen däremot är större så får du tillbaka mellanskillnaden.

I vissa fall, såsom vid omsättning av naturtillgångar och utsläppsrätter, byggtjänster till företag inom byggsektorn och ibland vid handel mellan EU-länder används omvänd moms, råder så kallad omvänd skattskyldighet. Det innebär att köparen, och inte säljaren, ansvarar för att momsen betalas in.

Läs mer om skatter och moms i vår företagsguide.

Hur bokförs moms och momsdeklaration?

Momsen bokförs i samband med att du köper in eller säljer något. Inköp och försäljning kan ske enligt kontantmetoden eller fakturametoden. Här kommer vi att visa hur bokföring av moms kan se ut enligt fakturametoden. I vårt första exempel har ett svenskt företag sålt en vara för 2 000 kronor inklusive 25 procent moms till ett annat svenskt företag. Företaget ska därför bokföra utgående moms.

KontoDebetKredit
2440 – Leverantörsskulder1 000 kr
2641 – Debiterad ingående moms200 kr
4010 – Varuinköp800 kr

När företaget ska lämna in momsredovisningen ska den utgående och den ingående momsen för hela perioden redovisas. Om ett företag har utgående moms på 2 000 kr och ingående moms på 1 000 kr har företaget en momsskuld och då kan konteringen kan se ut så här:

KontoDebetKredit
2611 – Utgående moms på försäljning, 25 %2 000 kr
2641 – Debiterad ingående moms1 000 kr
2650 – Redovisningskonto för moms1 000 kr

Först bokförs överföringen till företagets skattekonto.

KontoDebetKredit
1930 – Bankkonto1 000 kr
1630 – Skattekonto1 000 kr

När Skatteverket drar skatten från skattekontot bokförs detta som en minskning av skatteskulden (kredit skattekontot). Bokföringen kan då se ut så här:

KontoDebetKredit
1630 – Skattekonto1 000 kr
2650 – Redovisningskonto för moms1 000 kr

Enskilda företag använder konto 2012. Avräkning för skatter och avgifter istället för 1630 Skattekonto.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.