Allt om fakturabelåning
Senast uppdaterad: 8 juli 2025

Vad är fakturabelåning och hur fungerar det?
Fakturabelåning är en typ av factoring . Det innebär att du belånar dina utgående fakturor. Kundfakturorna används alltså som säkerhet för ett lån. En fakturabelåning görs upp till en viss procentsats av fakturans belopp. Oftast ligger det på runt 70-90%, och din faktura står som säkerhet för lånet. Ofta får man vänta 30-90 dagar på kundens pengar.
Genom att belåna dina kunders fakturor ökar du företagets likviditet. Du kan exempelvis använda pengarna för att investera i ditt företag och få det att växa snabbare.
Fakturaköp som är en annan del av factoring innebär att fakturorna, mot en avgift, köps av ett finansbolag eller en bank. Jämfört med detta finns det en fördel med fakturabelåning, vilket är att ditt företag som belånar fakturorna fortsätter äga dessa. Det gör att ditt företag får eventuella försenings- och inkassoavgifter, om en belånad faktura förfaller.
Vid fakturaköp utan regress får däremot finansbolaget eller banken som köpt fakturorna avgifterna. Med fakturabelåning ligger dina fakturor kvar hos dig, och ingår i din balansräkning. Långivaren som du väljer tar alltså inte över risken för exempelvis utebliven betalning. Jämför man med fakturaköp hamnar fakturorna i finansbolagets eller bankens balansräkning.
Avgiften för fakturabelåning är dessutom lägre än för fakturaköp.
Fördelar med fakturabelåning
Bättre ekonomi. Företaget kan förbättra sin ekonomi när det väljer att belåna sina kundfakturor. Genom att belåna kundfakturorna får företaget snabbt in pengar. Det gör att företaget kan göra ännu fler affärer eller expandera snabbare än om företaget hade behövt vänta till sista betalningsdagen som står angiven på fakturan.
Flexibiliteten. Du kan låna hur mycket eller lite du vill, precis när du vill.

Vad kostar det att belåna?
Allt beror på fakturans risk och belåningsgrad. Finansbolaget tar oftast ut en fast avgift eller någon procent på fakturabeloppet. Räntan för fakturabelåning kan variera en del, men ligger just nu i Sverige på ungefär 1-4 %. Hur mycket en fakturabelåning kostar skiljer sig även mellan olika finansbolag.
Du betalar enbart för de fakturor som du belånar. De flesta företag tar inte ut någon avgift när du inte lånar, men många har en årsavgift. Det är viktigt att du kollar upp vad som gäller på just den bank eller finansbolag som du väljer.
Mer om ämnet
- Allt om fakturaköp
- Allt om att betala senare (för företag)
- Allt om företagslån
- 5 vanliga myter om fakturafinansiering
- Stärk likviditeten i ditt företag 2025 – 8 praktiska tips
- Rätt finansiering vid rätt tillfälle – så får företagare större makt över sin likviditet
- Nå framgång med Fakturaköp – 6 scenarier då det lönar sig att sälja fakturor
- Uppemot var femte krona betalas sent till företagare: "Kostar mycket mer än pengar”
- Trött på att jaga betalningar? Fakturaköp kan vara lösningen
- Flexibel finansiering: Varför är det viktigt?