Skatter & moms|Driva Företag

Publicerad: 2 april 2020|Senast uppdaterad: 13 september 2023

Vad är mitt momsregistreringsnummer (VAT) och var hittar jag det?

Momsregistreringsnummer, eller VAT i internationella sammanhang efter engelskans value-added tax, är en form av momsnummer som alla som registrerar sig för moms får av Skatteverket. Många företag har det, men inte alla. Om du är osäker på vad ett momsregistreringsnummer är och var du hittar det, kommer vi att förklara det här.

Vad är momsregistreringsnummer (VAT)? 

Ett momsregistreringsnummer, även känt som momsregnummer eller VAT-nummer (Value Added Tax). Är ett nummer som visar att du eller ditt företag är registrerat för moms. Det innebär att du som driver aktiebolag eller enskild firma får göra inköp och avdrag enligt de regler som momsen innefattar. I vår ekonomiska ordlista kan du fördjupa dina kunskaper – Vad är momsregistreringsnummer 

Var hittar jag och söker mitt momsregistreringsnummer?

För att överhuvudtaget söka momsregnummer måste ditt aktiebolag eller enskilda firma vara registrerat för moms hos Skatteverket. På Skatteverkets hemsida kan du söka momsregnummer för ditt företag. När din ansökan är godkänd kommer Skatteverket skicka ut ett nummer du kan använda för att hantera din momsredovisning. Efter att du sökt numret får du ett brev eller meddelande som bekräftar din momsregistrering. I meddelandet hittar du ditt momsregnummer samt viktig information om momsredovisning.

Numret skiljer sig beroende på bolagsform

Momsregnumret består av en serie siffror och bokstäver som är unika för varje företag. För att ta reda på ditt företags nummer tar du organisationsnumret och lägger till SE innan numret och 01 efter. Det är ditt momsregistreringsnummer. Numret står även på det registerutdrag som Skatteverket skickar till dig i samband med att du registrerar företaget för moms. Där står även hur ofta du ska deklarera moms – men det är en annan historia, som du kan läsa mer om i vår guide om viktiga datum för skatter och moms

Momsregistreringsnummer för enskild firma

Om du driver en enskild firma skiljer sig numret lite. Eftersom en enskild firma inte räknas som en egen juridisk person, används ägarens personnummer som organisationsnummer. 

För att få reda på vad momsregistreringsnumret är på en enskild firma upprepar du ovanstående, men med ditt tiosiffriga personnummer. Det vill säga lägg till SE innan personnumret och 01 efter. Eftersom numret bygger på organisationsnummer eller personnummer, är så klart varje nummer unikt.

Hur hittar jag kundens nummer?

Om det är första gången du gör en affär med kunden så måste du be om kundens momsregnummer. Har du däremot gjort affärer tidigare med kunden så hittar du numret på kvittot eller fakturan i det tidigare köpet. Du kan alltid hitta och dubbelkolla ett momsregistreringsnummer från företag i EU-länder – dels så att de uppgetts rätt av kunden och dels så att de är giltiga. Detta gör du genom VIES (VAT Information Exchange System) på Europeiska kommissionen.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.