Vad är Apportegendom?
Apportegendom refererar till annan betalning än pengar vid köp av aktier.
Apportegendom – annan betalning än pengar
En aktieägare kan tillföra andra tillgångar än pengar som betalning för aktier. Tillgångarna kallas då apportegendom. Att skjuta in en apportegendom kan till exempel göras vid uppstart av ett aktiebolag eller vid en nyemission . En apportegendom vid en nyemission kan också kallas för apportemission. Information om apportegendom måste stå omnämnt i stiftelseurkunden och tillgången eller egendomen måste överföras till aktiebolaget innan aktiebolaget registreras.
Apportegendomen måste godkännas av en auktoriserad revisor som då också ser till att egendomen inte är övervärderad och att den faktiskt kan bidra till nytta i aktiebolaget. Bolagets verksamhetsbeskrivning kan fungera som en vägledning när apportegendomens nytta ska bedömas. Revisorn ska tydligt beskriva apportegendomen, hur den har värderats och om det fanns några svårigheter vid värderingen.
Exempel på apportegendom
En apportegendom kan vara:
fastigheter
fordon
immateriella tillgångar som patent- och varumärkesrättigheter
upphovsrätter som filmer och böcker
värdepapper som aktier och fonder
inventarier som varulager och maskiner
En apportegendom kan också vara en rörelse. När en rörelse apporteras ska dess balans- och resultaträkningar för de två senaste räkenskapsåren samt information om rörelsens nuvarande resultat bifogas till stiftelseurkunden. Saknas balans- och resultaträkningar ska ändå information om rörelsens resultat lämnas. En sådan situation kan till exempel uppstå när en enskild firma eller ett handelsbolag omvandlas till ett aktiebolag.
Ett åtagande eller ett utförande av ett uppdrag eller en tjänst kan inte vara en apportegendom. Fordringar, till exempel skuldebrev, får inte heller fungera som apportegendom.
Lär dig mer om att starta aktiebolag
Att starta eget aktiebolag behöver inte vara svårt. Vi har skapat en guide om att starta aktiebolag som guidar dig steg för steg.
Lär dig mer om att driva företag
Som företagare har du en del att hålla reda på. Vi har sammanställt en guide om att driva företag och samlat de vanligaste frågorna som du kan stöta på i din vardag.